• Search form

06.03.2018 | 15:05

Povlačenje NPK-a ili ostavka ministra

Povlačenje NPK-a ili ostavka ministra

Predstavnici kulturne scene u Sloveniji ponovili su zahtev ministru kulture Antonu Peršaku da povuče iz procedure predlog Nacionalnog programa za kulturu (NPK) za period 2018-2025, a u suprotnom su ga pozvali da podnese ostavku. Ukoliko ne odstupi sa funkcije, zatražiće od premijera Mira Cerara da ga razreši.

Novi poziv ministru da povuče predlog NPK-a poslat je mesec dana nakon prvobitnog, upućenog uoči 8. februara - Dana kulture, slovenačkog državnog praznika. Tada su predstavnici kulturne scene, kako sa institucionalne, tako i sa nezavisne, zatražili zajedničkom izjavom povlačenje predloga NPK-a, kao i izmena i dopuna krovnog zakona o kulturi (ZUJIK), uz obrazloženje da ih je Ministarstvo kulture u brzini i na isteku mandata, na netransparentan i nedemokratski način, uputilo parlamentu na usvajanje.

Predstavnici kulturne scene tada su poručili i da očekuju ostavku ministra kulture ako predloženi akti ne budu povučeni iz procedure. Ujedno, zatražen je bio sastanak sa premijerom, koji se i dogodio 15. februara.

Zajedničku izjavu potpisale su ustanove kulture i organizacije sa praktično celog područja široke palete kulturne scene i sindikalnog organizovanja, uključujući oko 40 ključnih samostalnih organizacija i 27 pojedinaca, koji deluju na području kulture. U izjavi se nisu združila samo različita područja kulture i umetnosti, već je reč o reprezentativnom uzorku, koji predstavlja većinski deo svih aktera u oblasti kulture, odnosno oko 85 odsto kulturnih radnika i radnica, navedeno je u saopštenju predstavnika kulturne scene Slovenije, koji podsećaju i da je premijer nakon sastanka konstatovao da predlog NPK-a ne zaslužuje vladinu podršku ako ne uživa podršku zainteresovane javnosti.

Odgovor ministra kulture stigao je tek 26. februara, kada je Ministarstvo objavilo njegovu pisanu izjavu “Gordijski čvorovi slovenačke kulture” iz koje je jasno da nema nameru da povuče predlog NPK-a.

Navodeći da nemaju nameru da polemišu u vezi stavova ministra iznetih u tom tekstu, predstavnici kulturne scene poručili su da je vreme za polemiku i dijalog u vezi sa predlogom NPK-a istekao u septembru 2017. godine, te da slovenačka javnost rezultate te javne rasprave nije videla u novoj verziji predloga Nacionalnog programa za kulturu 2018-2025.

“Međutim, ne možemo zanemariti ponovno omalovažavanje kulturnih radnika i radnica”, naveli su predstavnici kulturne scene, ukazujući da ministar već na početku svog teksta dovodi u sumnju spisak potpisnika zajedničke izjave ocenom da odražava “nazigled visok nivo konsenzusa”. U zaključku tvrdi da mediji stalno citiraju stavove da je kulturna scena jednoglasno protiv predloga NPK-a, dok nisu zainteresovani za one manje glasne učesnike javne rasprave koji su podržali NPK.

“Navedena skepsa o reprezentativnosti našeg kvoruma (izjava i spisak potpisnika dostupan je onlajn) izražava takvo nepoznavanje i nerazumevanje područja kulture da se prosto dvoumimo u reprezentativnost i verodostojnost ministra, koji zastupa naš resor”, poručili su predstavnici slovenačke kulturne scene i ponovili poziv ministru da povuče predlog NPK-a ili da da ostavku.

“U slučaju da ne odstupi sam, zatražićemo od predsednika Vlade RS dr Mira Cerara da preduzme potrebne aktivnosti za njegovo razrešenje”, poručili su predstavnici kulturne scene u zajedničkom saopštenju.

Saopštenje su poptisali predstavnici Društva Asociacija - mreže nevladnih organizacija i samostalnih stvaralaca u oblasti kulture i umetnosti, Centra urbane kulture Kino Šiška, Društva slovenačkih pisaca, Kolegijuma direktora državnih muzeja, Kolegijuma direktora slovenačkih pozorišta, Međunarodnog muzejskog saveta ICOM Slovenija, Društva muzeja Slovenije, Sindikalne konferencija kulturnih organizacija SVIZ, Udruženja javnih biblioteka i Saveza kulturnih društava Slovenije.

Pod pritiskom javnosti, Ministarstvo kulture Slovenije ranije je već povuklo predlog izmena i dopuna Zakona o ostvarivanju javnog interesa u kulturi, što je takođe bio jedan od zajedničkih zahteva kulturne scene.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.