• Search form

29.05.2018 | 21:34

Pozorište u akciji

Pozorište u akciji

Dom omladine Pančevo najavio je od 1. do 3. juna 47. Eks teatar fest pod sloganom “Pozorište u akciji”, čija selekcija izdvaja važan segment savremene pozorišne prakse koja nastaje kako na margini, tako i u mejnstrim teatru, a to je pozorište s podjednakim estetskim i aktivističkim kvalitetom.

Program počinje u Dvorani “Apolo” predstavom “Drugačije budni” CEKOM-a iz Zrenjanina i Pozorišta “11. maj” iz Jagodine, u režiji Smiljane Tucakov i Dušana Kalejskog, te transritualnim (buto) performansom “MandragoraMarka Nektana na Tgu Zorana Đinđića, posle čega u “Apolu” sledi predstava “O s(a)vestiSanje Krsmanović Tasić o nerasvetljenoj smrti novinarke Dade Vujasinović, kojom će 47. Eks teatar fest svečano biti otvoren.

Marko Nektan

Za 2. jun najavljena je predstava “Ujedinjenje ili smrt 1918.” Narodnog pozorišta Priština u Gračanici, u režiji Milene Bogavac i Nenada Todorovića, takođe u Dvorani “Apolo”.

Poslednjeg festivalskog dana najpre će u Ateljeu mladih gostovati predstava “Unutrašnja svetlost” pozorišta PATOS iz Smedereva, a potom će u Dvorani “Apolo” biti izveden dance-tech performans “BufferIzvanrednog Boba. Za samu završnicu najavljeno je “Sumnjivo lice” Reflektor teatra na Letnjoj sceni Doma omladine (u slučaju kiše u Dvorani “Apolo”).

Sumnjivo lice, Reflektor teatar

Predstave 47. Eks teatar festa, čija je selektorka Sunčica Milosavljević, pripadaju pozorišnoj produkciji koja je motivisana osetljivošću umetnika za probleme u društvu i potrebom da se doprinese njihovom rešavanju. Cilj aktivističke predstave jeste da utiče na način razmišljanja gledalaca, promeni njihove stavove i okuraži ih da preduzmu realnu akciju.

Aktivistička usmerenost, kako ističe selektorka, nije jedini oblik akcije koji izdvaja tu vrstu pozorišta. Vrlo često predstava nastaje kroz kreativnu akciju – kroz direktan, improvizovan rad na sceni, bez gotovog teksta i jasnog narativnog ili poetskog ishoda ka kome se kreće. Aktivističko pozorište je po tome i eksperimentalno.

Takođe, pozorišni aktivisti s pravom smatraju da je učestvovanje u dramskim aktivnostima – gde je moguće iskazati stavove i preduzimati akcije u uslovima dramske fikcije – način da se učesnici, bilo da su umetnici ili ne, osnaže za delovanje u stvarnim okolnostima, istakla je selektorka.

PATOS, Unutrašnja svetlost

Program 47. Eks teatar festa ističe društvenost pozorišta i njegovu moć da podrži realnu društvenu promenu. Načini na koje ono to čini, izrazi koje koristi i poetski okviri koji ga nadahnjuju, različiti su; zajednički imenitelj je, pak, taj da gledaoci ne mogu ostati pasivni i da će stoga što su u dramskoj priči prepoznali sebe i time postali njen učesnik, ustati sa sedišta u auditorijumu etičniji i hrabriji.

“Na početku ovog kondenzovanog pozorišnog programa je san – vizija skladnog i srećnog sveta u kom vladaju uvažavanje, podrška, solidarnost i ljubav. Harmoniju tog sveta remete ljudske slabosti. Pokretač moralno pozitivne akcije je savest. Podsetićemo se da su naš današnji svet gradili ljudi koji su se ponosili svojim idealima, bili hrabri da sanjaju veliko, želeli da promene svet, spremni da ‘moje’ pretvore u ‘naše’ i rešeni da svoje odluke odgovorno sprovedu. Pogledaćemo zatim u sebe i probuditi svoje unutrašnje oko – ono koje nije lako slagati. Ponudićemo vam i priliku da prozrete površnost spektakla koji se nametnuo kao dominantna kultura u kojoj živimo. I, tokom čitavog festivala, pozivamo vas da vodite dijalog s autorima – da pitate i govorite, da preispitate njihove i branite svoje stavove, da verujete i da sumnjate. Na kraju, naša je nada da ćemo svi postati ‘sumnjiva lica’ – ličnosti s integritetom i snagom, nosioci promene, moćni borci za pravičniji, ravnopravniji, moralniji, skladniji i srećniji svet”, navela je Sunčica Milosavljević.

Ulaz na sve predstave je besplatan.

Program sa satnicom se nalazi u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.