• Search form

23.04.2018 | 19:01

Premijerna obnova Pepeljuge

Premijerna obnova Pepeljuge

Premijerna obnova opere Đoakina RosinijaPepeljuga”, u režiji Jagoša Markovića, sa Jadrankom Jovanović u glavnoj roli, biće izvedena  25. aprila u Narodnom pozorištu u Beogradu, pod dirigentskom palicom Ane Zorane Brajović. Uoči predstave najavljena je mini modna revija čuvenog italijanskog kreatora Renata Balestre (95) koji je kreirao kostime za tu operu, čija je premijera bila pre nepunih 20 godina.

Originalne skice za raskošne kostime izložene su u foajeu Narodnog pozorišta, a očekuje se i dolazak na premijernu obnovu samog Balestre.

“To je jedna od onih predstava za koju se sa pravom kaže da je istorijska i sigurno će ostati u analima nacionalnog teatra”, izjavio je upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, koji je dirigovao na premijeri u oktobru 1998. godine. On je podsetio da je to bio projekat upravnika Nebojše Bradića i direktora Opere Dejana Miladinovića.

Savić je na konferenciji za novinare 23. aprila izrazio zadovoljstvo što obnovu, kao i prvu postavku te komične opere režira Jagoš Marković, a takođe što lik Angeline (Pepeljuge) ponovo peva primadona Jadranka Jovanović.

Sa njom su u alternaciji Ljubica Vraneš, Dragana Popović i Jelena Končar. Iz prvog ansambla tu je još i Vladimir Andrić (prinčev sobar Dandini), sada u alternaciji sa Markom Pantelićem i Gavrilom Rabrenovićem. Gost iz Srpskog narodnog pozorišta Nebojša Babić biće Don Manjifiko, a Marko Živković i Stevan Karanac dele ulogu mladog princa Don Ramira.

Savić je izjavio da je premijerna obnova skroman doprinos 150-godišnjici smrti Rosinija (1792-1868) koja se obeležava u celom svetu.

“Ono što ovu predstavu najviše izdvaja jesu upravo kostimi Renata Balestre. On je jedan od poslednjih velikana te stare, klasične modne scene, na kojoj je bio zajedno sa Kristijanom Diorom i Iv Sen Loranom, umetnik svetske reputacije koji je  značajan deo karijere posvetio teatru, a mi smo bili počastvovani kada su se sklopile okolnosti da je i nama podari svoje sjajne kreacije”, istakao je Savić.

“Predstava je bila veliki hit, cenjena i tražena godinama, igrana više od 50 puta, čak i u vreme NATO bombardovanja u proleće 1999. godine. Nadamo se da će i nova podela imati isti uspeh”, rekao je Savić.

Predstavnica modne kuće “Balestra”, kreatorova ćerka Federika Balestra, izjavila je da njen otac veoma želi da dođe na premijernu obnovu “Pepeljuge” i da mu je žao što zbog gripa nije mogao da stigne već na konferenciju za novinare.

“Moj otac jako voli Beograd koji smatra svojom drugom kućom. Znam koliko je ponosan na svoj rad za 'Pepeljugu'. To mu je jedna od najomiljenijih predstava i seća se izuzetne kreativne energije celog autorskog tima i ansambla. Zahvalan je zbog obnove i od srca je sa vama”, rekla je Federika Balestra.

Kako je dodala, njegova revija “Princezina kolekcija” na određeni način je povezana sa predstavom uoči koje će biti održana, jer je inspirisana željom da se žene u tim haljinama osete kao princeze iz bajke. Reč je o 22 modela, preovlađuje crna boja, sa iznenadnim bljeskovima žute i zlatne, a važan detalj je vez.

Ana Zorana Brajović izjavila je da je dirigovala izvođenjem “Pepeljuge” oko 30 puta i da je posebne emocije vezuju za tu predstavu koja je u vreme bombardovanja bila spas i za ansambl i za publiku nudeći bar na tri sata odlazak u neki bolji svet.

Jadranka Jovanović je rekla da je njen umetnički život počeo sa Rosinijem.

“Ako bude onako kako želimo na premijeri, sa entuzijazom, energijom i strašću taj 25. april biće omaž mom najvećem učitelju Rosiniju”, istakla je ona.

Nebojša Babić je dodao da su probe bile iscrpljujuće, ali zabavne i da je divne raditi sa rediteljem Markovićem, dok je Marko Živković najavio smešnu, veselu predstavu i fantastičan šou.  

Jagoš Marković je izjavio da je i njemu puno doneo rad na “Pepeljugi” pre 20 godina i da je sa zahvalnošću pristupio obnovi.

“Mislim da je deo tajne za uspeh naše predstave što u svetu tog dela nema mržnje, smrti, zla, a ima pravde. Tamo je svet kakav bi trebalo da bude i kakvi mi jesmo u svom sopstvu. Ta predstava nas hrabri i uverava da dobro ipak pobeđuje”, rekao je Marković.

U velikom ansamblu Don Manjifikove ćerke tumače Ivanka Raković Krstonošić/Nevena Matić/Jana Jovanović/Jovana Čurović (Klorinda) i Tatjana Mitić/ Ivana Živadinović/Nataša Rašić (Tizba). Aldora učitelja princa tumačiće Sveto Kastratović/Strahinja Đokić.

Scenografiju, kao i pre 20 godina, potpisuje Miodrag Tabački.

Premijerno izvođenje ove opere, kako ističe Narodno pozorište, ostaće zapamćeno po “glamuroznim kostimima čuvenog kreatora visoke mode Renata Balestre, fantastičnoj režiji dramskog reditelja Jagoša Markovića, spektakularnoj scenografiji Miodraga Tabačkog i impresivnoj Jadranki Jovanović u naslovnoj ulozi, uz odličan hor, soliste i orkestar Opere pod upravom maestra Dejana Savića. U premijernoj podeli nastupili su i Dejan Maksimović (Don Ramiro), Miodrag Miša Jovanović (Don Manjifiko), Sanja Kerkez (Klorinda), Nataša Jović Trivić (Tizbe), Nenad Jakovljević (Aldoro).

Pepeljuga“ je imala 57 izvođenja, uvek se tražila karta više, a prve tri sezone posle premijere, važila je za najgledaniju predstavu Narodnog pozorišta. U sezoni 1998/99 proglašena je za najbolju predstavu tog teatra.

Tokom NATO bombardovanja izvedena je četiri puta, od kojih je jedna predstava bila jubilarna – dvadeseta.

Poslednji put odigrana  je 22. decembra 2005. godine.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.