• Search form

23.04.2018 | 19:01

Premijerna obnova Pepeljuge

Premijerna obnova Pepeljuge

Premijerna obnova opere Đoakina RosinijaPepeljuga”, u režiji Jagoša Markovića, sa Jadrankom Jovanović u glavnoj roli, biće izvedena  25. aprila u Narodnom pozorištu u Beogradu, pod dirigentskom palicom Ane Zorane Brajović. Uoči predstave najavljena je mini modna revija čuvenog italijanskog kreatora Renata Balestre (95) koji je kreirao kostime za tu operu, čija je premijera bila pre nepunih 20 godina.

Originalne skice za raskošne kostime izložene su u foajeu Narodnog pozorišta, a očekuje se i dolazak na premijernu obnovu samog Balestre.

“To je jedna od onih predstava za koju se sa pravom kaže da je istorijska i sigurno će ostati u analima nacionalnog teatra”, izjavio je upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, koji je dirigovao na premijeri u oktobru 1998. godine. On je podsetio da je to bio projekat upravnika Nebojše Bradića i direktora Opere Dejana Miladinovića.

Savić je na konferenciji za novinare 23. aprila izrazio zadovoljstvo što obnovu, kao i prvu postavku te komične opere režira Jagoš Marković, a takođe što lik Angeline (Pepeljuge) ponovo peva primadona Jadranka Jovanović.

Sa njom su u alternaciji Ljubica Vraneš, Dragana Popović i Jelena Končar. Iz prvog ansambla tu je još i Vladimir Andrić (prinčev sobar Dandini), sada u alternaciji sa Markom Pantelićem i Gavrilom Rabrenovićem. Gost iz Srpskog narodnog pozorišta Nebojša Babić biće Don Manjifiko, a Marko Živković i Stevan Karanac dele ulogu mladog princa Don Ramira.

Savić je izjavio da je premijerna obnova skroman doprinos 150-godišnjici smrti Rosinija (1792-1868) koja se obeležava u celom svetu.

“Ono što ovu predstavu najviše izdvaja jesu upravo kostimi Renata Balestre. On je jedan od poslednjih velikana te stare, klasične modne scene, na kojoj je bio zajedno sa Kristijanom Diorom i Iv Sen Loranom, umetnik svetske reputacije koji je  značajan deo karijere posvetio teatru, a mi smo bili počastvovani kada su se sklopile okolnosti da je i nama podari svoje sjajne kreacije”, istakao je Savić.

“Predstava je bila veliki hit, cenjena i tražena godinama, igrana više od 50 puta, čak i u vreme NATO bombardovanja u proleće 1999. godine. Nadamo se da će i nova podela imati isti uspeh”, rekao je Savić.

Predstavnica modne kuće “Balestra”, kreatorova ćerka Federika Balestra, izjavila je da njen otac veoma želi da dođe na premijernu obnovu “Pepeljuge” i da mu je žao što zbog gripa nije mogao da stigne već na konferenciju za novinare.

“Moj otac jako voli Beograd koji smatra svojom drugom kućom. Znam koliko je ponosan na svoj rad za 'Pepeljugu'. To mu je jedna od najomiljenijih predstava i seća se izuzetne kreativne energije celog autorskog tima i ansambla. Zahvalan je zbog obnove i od srca je sa vama”, rekla je Federika Balestra.

Kako je dodala, njegova revija “Princezina kolekcija” na određeni način je povezana sa predstavom uoči koje će biti održana, jer je inspirisana željom da se žene u tim haljinama osete kao princeze iz bajke. Reč je o 22 modela, preovlađuje crna boja, sa iznenadnim bljeskovima žute i zlatne, a važan detalj je vez.

Ana Zorana Brajović izjavila je da je dirigovala izvođenjem “Pepeljuge” oko 30 puta i da je posebne emocije vezuju za tu predstavu koja je u vreme bombardovanja bila spas i za ansambl i za publiku nudeći bar na tri sata odlazak u neki bolji svet.

Jadranka Jovanović je rekla da je njen umetnički život počeo sa Rosinijem.

“Ako bude onako kako želimo na premijeri, sa entuzijazom, energijom i strašću taj 25. april biće omaž mom najvećem učitelju Rosiniju”, istakla je ona.

Nebojša Babić je dodao da su probe bile iscrpljujuće, ali zabavne i da je divne raditi sa rediteljem Markovićem, dok je Marko Živković najavio smešnu, veselu predstavu i fantastičan šou.  

Jagoš Marković je izjavio da je i njemu puno doneo rad na “Pepeljugi” pre 20 godina i da je sa zahvalnošću pristupio obnovi.

“Mislim da je deo tajne za uspeh naše predstave što u svetu tog dela nema mržnje, smrti, zla, a ima pravde. Tamo je svet kakav bi trebalo da bude i kakvi mi jesmo u svom sopstvu. Ta predstava nas hrabri i uverava da dobro ipak pobeđuje”, rekao je Marković.

U velikom ansamblu Don Manjifikove ćerke tumače Ivanka Raković Krstonošić/Nevena Matić/Jana Jovanović/Jovana Čurović (Klorinda) i Tatjana Mitić/ Ivana Živadinović/Nataša Rašić (Tizba). Aldora učitelja princa tumačiće Sveto Kastratović/Strahinja Đokić.

Scenografiju, kao i pre 20 godina, potpisuje Miodrag Tabački.

Premijerno izvođenje ove opere, kako ističe Narodno pozorište, ostaće zapamćeno po “glamuroznim kostimima čuvenog kreatora visoke mode Renata Balestre, fantastičnoj režiji dramskog reditelja Jagoša Markovića, spektakularnoj scenografiji Miodraga Tabačkog i impresivnoj Jadranki Jovanović u naslovnoj ulozi, uz odličan hor, soliste i orkestar Opere pod upravom maestra Dejana Savića. U premijernoj podeli nastupili su i Dejan Maksimović (Don Ramiro), Miodrag Miša Jovanović (Don Manjifiko), Sanja Kerkez (Klorinda), Nataša Jović Trivić (Tizbe), Nenad Jakovljević (Aldoro).

Pepeljuga“ je imala 57 izvođenja, uvek se tražila karta više, a prve tri sezone posle premijere, važila je za najgledaniju predstavu Narodnog pozorišta. U sezoni 1998/99 proglašena je za najbolju predstavu tog teatra.

Tokom NATO bombardovanja izvedena je četiri puta, od kojih je jedna predstava bila jubilarna – dvadeseta.

Poslednji put odigrana  je 22. decembra 2005. godine.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.