• Search form

07.01.2018 | 16:27

Preminula Frans Gal

Preminula Frans Gal

Francuska pevačica Frans Gal, najpoznatija po hitu “Ella, Elle l’a” koji je snimila 1987. godine kao omaž džez legendi Eli Ficdžerald, preminula je 7. januara u Parizu u 71. godini.

Frans Gal je preminula u bolnici, posle dvogodišnje borbe sa rakom, preneli su francuski mediji.

Francuski ministar kulture Fransoa Nisen opisao je Frans Gal kao “večnu ikonu francuske pesme”, a predsednik Emanuel Makron naveo je na Tviteru da je ostavila za sobom pesme koje svi u Francuskoj znaju i da je bila primer osobe koja je posvetila život drugima.

Rođena je u oktobru 1947. godine u muzičkoj porodici – njen otac Robert Gal pisao je pesme za muzičke legende kao što su Edit Pjaf i Šarl Aznavur.

Imala je svega 16 godina kada je njen prvi singl “Ne Sois Pas Si Bête” prodat u oko 200.000 primeraka.

Frans Gal je bila najpopularnija 60-ih godina, posebno posle takmičenja za Pesmu Evrovizije 1965. godine i trijumfa pesmom “Poupee de cire, Poupee de son” koju je izvela kao predstavnica Luksemburga. Tu pesmu, kao i još niz koje je izvodila, napisao je Serž Gensbur, koji joj je pomogao na putu do slave. Frans Gal je kasnije priznala da kao mlada pevačica nije razumela sve Gensburove pesme i njihova dvosmislena značenja. Među njima je i jedan od njenih najvećih hitova “Les Sucettes” (Lollipops). Kada je shvatila značenje stihova te pesme, Frans Gal je obila da je dalje izvodi, a prekinula je i saradnju sa Gensburom.

Povodom smrti Frans Gal, organizatori Pesme Evrovizije istakli su njen doprinos tom evropskom takmičenju, navodeći da je “Poupee de cire, Poupee de son” bila prva pop pesma koja je pobedila, te da je ostvarila izuzetan uticaj na muzički stil pesama koje su narednih godina predlagane.

Frans Gal je bila udata za pevača Mišela Bergera, koji je preminuo 1992. godine u 44. godini, a pisao je pesme i komponovao muziku za njen album “Babacar” iz 1987. godine sa hitom “Ella, Elle l’a”.

Povukla se sa muzičke scene nakon smrti ćerke Poline 1997. godine, a poslednjih godina posvetila se različitim humanitarnim projektima.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.