• Search form

22.08.2017 | 19:22

Preminuo Fejat Sejdić

Preminuo Fejat Sejdić

Proslavljeni srpski trubač romskog porekla Fejat Sejdić, prozvan svojevremeno “kraljem trube”, preminuo je u 76. godini posle kratke i teške bolesti.

Sejdić je preminuo u svom domu u rodnom selu Bojnik kod Leskovca, gde će biti i sahranjen 23. avgusta, prenela je RTS.

Trubu je počeo da svira još kao tinejdžer, uz oca Kadriju, a tokom dugogodišnje karijere nastupao je pred mnogim domaćim i stranim državnicima, među kojima su i Josip Broz Tito, Šarl de Gol, Zoran Đinđić, Milo Đukanović, Leonid Brežnjev, engleska kralјica Elizabeta Druga. Slušali su ga i Orson Vels, Vili Brant, Ričard Barton…

Dobitnik je brojnih nagrada i bio je višestruki pobednik Sabora trubača u Guči.

“Truba traži dušu, neće bez duše da se svira, ne pomažu note ako je nemaš”, govorio je Sejdić.

“Moj život je truba. Nema želјe koja mi se nije ispunila, a posebno ova poslednja da dobijem nacionalnu penziju”, rekao je Sejdić za RTS u jednom od svojih poslednjih intervjua.

Sejdić se pre 14 godina povukao iz aktivnog sviranja, a trubu je predao unuku Nebojši. Ministarstvo kulture Srbije dodelilo mu je 2009. godine priznanje za doprinos nacionalnoj kulturi.

(SEEcult.org)

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.