• Search form

04.06.2018 | 18:53

Preminuo kritičar i teoretičar književnosti Ljubiša Jeremić

Preminuo kritičar i teoretičar književnosti Ljubiša Jeremić

Književni kritičar, istoričar i teoretičar književnosti, esejista i dugogodišnji profesor Filološkog fakulteta Ljubiša Jeremić preminuo je 4. juna u Beogradu u 80. godini.

Rođen 28. oktobra 1938. godine u Knjaževcu, Jeremić je odrastao i školovao se u Beogradu, gde je na Filološkom fakultetu diplomirao, magistrirao i doktorirao na teme iz teorije književnosti i nacionalne književne istorije. Na istom fakultetu radio je do odlaska u penziju 2004. godine, kao redovan profesor na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti, gde je u okviru osnovnih studija držao predavanja: Poetike evropskog romantizma, Poetike evropskog realizma i Tumačenja evropske proze 19. i 20. veka. Na poslediplomske studije uveo je naratološke studije na kursu Metodologija nauke o književnosti.

Krajem 50-ih godina 20. veka počeo je da objavljuje pripovetke i književne kritike. Učestvovao je u uređivanju beogradskih časopisa Vidici, Književne novine i Književnost, kao i u radu redakcija Savremenici Srpske književne zadruge, Pedeset srpskih romana Nolita i književne redakcije Beogradskog izdavačko-grafičkog zavoda.

Jeremić je objavio više stručnih studija, kao i knjige: Jutro je mudrije (pripovetke), Pripovedačko gledište u Davičovim Robijama (zbornik istorije književnosti), Nova srpska pripovetka (antologija), Proza novog stila (ogledi i kritike), Tragički vidovi starijeg srpskog romana (doktorska disertacija), Glas iz vremena (ogledi i kritike), O srpskim piscima: kritike i ogledi (eseji), Mala knjiga o Tolstoju, Književnost razlike: druga knjiga o srpskim piscima.

U analitičkom tumačenju književnih dela značajnih autora srpskih romana i pripovedaka 20. veka, Jeremić je polazio od moderne kritičke metodologije i književno delo sagledavao u kontekstu njegovih sadržinskih, žanrovskih i značenjskih dominanti.

Dobitnik je velikog broj priznanja, među kojima su nagrade “Milan Bogdanović”, “Isidora Sekulić”, “Stanislav Vinaver”, “Đorđe Jovanović” i “Borisav Stanković”.

Datum i mesto sahrane Ljubiše Jeremića biće objavljeni naknadno.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.