• Search form

02.08.2017 | 17:42

Preminuo Tomo Kuruzović

Preminuo Tomo Kuruzović

Dramski umetnik Tomo Kuruzović, koji je bio režiser i pisac, preminuo je u 87. godini u Beogradu od posledica srčanog udara.

Sahrana Kuruzovića biće 5. avgusta na Novom bežanijskom groblјu u 11 časova (opelo počinje u 10 časova), prenela je RTS.

Rođen 1930. u Sarajevu, Kuruzovićje po završetku Drugog svetskog rata završio Učitelјsku školu, nakon čega je i radio kao učitelј i upravnik škole u Čarakovu kod Prijedora.

U Beograd je došao 1949. godine i upisao se na Akademiju za pozorište i film, u klasi prof. Joze Laurenčića. Akademiju je završio 1953, a diplomirao 1957.

U periodu od 1953. do 1957. vanredno je studirao i jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a od 1961. do 1966. režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, prvo u klasi Vjekoslava Afrića (1961), a zatim u klasi prof. dr Huga Klajna (1962-1966). Kako su mu majka i otac radili u pozorištu, od svoje pete godine je bio angažovan kao glumac. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je počeo da nastupa dok je studirao glumu, a posle studija prvi glumački angažman dobio je u sarajevskom Narodnom pozorištu (1953-1961).

Jedan je od osnivača Malog pozorišta u Sarajevu (Teatar 55). U Beograd ponovo dolazi 1961, gde dobija angažman u Savremenom dramskom pozorištu (Beogradsko dramsko pozorište), u kojem je ostao do odlaska u penziju 1991.

Osnivač je alternativnog pozorišta "Sunce" u novobeogradskom Bloku 45, te Studija "Tajne glume" pri "Đuro Salaj" AD u Beogradu, gde je radio kao profesor. Sa Zoranom Radmilovićem, kako je podsetilo BDP, započeo je osnivanje jedinstvenog srpskog nacionalnog pozorišta na Univerzitetu "Braća Stamenković".

Prvu profesionalnu ulogu u Beogradu ostvario je u BDP-u 1961. godine u "Mišolovci" Agate Kristi (ulogu Kristofera Rena igrao je u alternaciji sa Batom Paskalјevićem). U BDP-u je odigrao veći broj naslovnih i glavnih uloga. U BDP-u je ostvario i dve uspešne režije - "Komedija zabune" (Šekspir) i "Petorica pod barjakom" (Brako Ćopić). Autor je i teksta predstave "On, veliko O".

Jedna od njegovih najzapaženijih adaptacija i dramatizacija je monodrama Petar Pepo Bandić (Branko Ćopić), koju je sam tumačio.

Dramatizovao je i adaptirao dela Petra Kočića, Branka Ćopića, Koste Trifkovića, Meše Selimovića, Jovana Sterije Popovića…

U samim počecima posleratne kinematografije odigrao je niz uloga, a u televizijskim počecima TV Beograd igrao je u erijama kao što su "Voštane figure" i "Građanin pokorni".

Pesme Kuruzovića objavlјene su u tri antologije poezije: "Uzalud je budim", Antologija srpskog pesništva za decu i mlade "S one strane duge" i "Pesame o majci".

Nosilac je više značajnih priznanja SFRJ i Srbije: Zlatnog beočuga KPZ-a za doprinos unapređenju kulture Beograda, Zlatne plakete Grada Beograda, Ordena rada sa zlatnim vencem... Dobitnik je i Šestoaprilske nagrade za umetnost u Sarajevu.

Bio je član je Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije i Udruženja filmskih glumaca Srbije.

Jedna od poslednjih uloga Kuruzovića bila je u televizijskom filmu RTS-a “Ono malo časti” iz 2016. godine, a taj film će RTS, u znak sećanja na Kuruzovića, emitovati 3. avgusta na Drugom programu u 22.20 sata.

Kuruzović je učestvovao i u prvoj sezoni RTS-ove TV serije "Sumnjiva lica" a poslednju dramsku ulogu ostvario je u TV seriji "Nemanjići – rađanje kralјevine", u kojoj je tumačio ulogu vizantijskog cara Teodora Anđela, oca prve žene Stefana Prvovenčanog Evdokije.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću