• Search form

09.04.2018 | 17:18

Priče, privremene

Priče, privremene

Izložba “Priče, privremene”, koju čine radovi grupe umetnika u vezi sa uzrocima i posledicama migracija, završni je događaj dvogodišnjeg projekta zagrebačke Galerije Nova i kustoskog kolektiva WHW o istorijskom fenomenu gastarbajterstva i savremene izbegličke krize.

Na izložbi, koja će biti otvorena 11. aprila u Galeriji Nova, biće predstavljen novi rad Ane Dane Beroš i Matije Kralja, dokumentarni film “Buffet ŽeljezaraGorana Devića i projekat Tončija Vladislavića, Lee Vene i Ivane ČuljakPričam ti priču ... iglom i koncem”.

U trenutku kada se čini da ne postoje adekvatne političke poluge koje bi omogućile sistemske pomake radi ukidanja uzroka migracija, radovi na toj izložbi ističu važnost stvaranja privremenih zajednica i zajedništva, naveo je kolektiv WHW.

Tokom proteklih godina, video-umetnik Matija Kralj i arhitekta Ana Dana Beroš istraživali su i dokumentovali (de)konstrukciju tzv. balkanske rute, od tranzicijskog centra Dobova na slovenačko-hrvatskoj granici, preko makedonsko-grčke granice i neformalnog pograničnog izbegličkog naselja Idomeni, do grada Mardina u severnoj Mesopotamiji, nadomak tursko-sirijske granice, gde su beležili svakodnevicu gradskih izbjeglica. Instalacija “Beleške iz Grčke, 2016-2017”, nastala specifično za prostor Galerije Nova, deo je njihovog dugoročnog projekta “Geotrauma” koji beleži tragove širećih granica i isprepletenost (su)delovanja evropskih migracijskih politika i međunarodnih humanitarnih organizacija, te mase turist-volontera (engl. voluntourists) i aktivista anarhista u “industriji katastrofe”.

Geotrauma, Bilješke iz Grčke, 2016-2017, Ana Dana Beroš i Matija Kralj

Opservacijski, nagrađivani dokumentarni film Gorana DevićaBuffet Željezara” (2017) prati Ernu i Dževada, vlasnike bifea koji je pred zatvaranjem. Bife se nalazi na autobuskoj stanici na ulazu u fabrički krug Železare Sisak koja je tokom socijalizma bila jedna od vodećih u Istočnoj Evropi. Sniman uglavnom jednom kamerom, koja u punom radnom vremenu bifea od 7 do 21 sat beleži “birtijske razgovore” nedelju dana pred zatvaranje, film iznosi nepovratne učinke tranzicije, poput osiromašenja, ekonomskog kolapsa i gubitka radničkih i ljudskih prava.

Rad “Pričam ti priču ... iglom i koncemTončija Vladislavića, Lee Vene i Ivane Čuljak nastao je u sklopu radionice za tražioce azila u Hrvatskoj “Kreacija, afirmacija, integracija” koju je Centar za istraživanje mode i odevanja (CIMO) realizovao u saradnji sa Rehabilitacionim centrom za stres i traumu.

Radionice su realizovane od novembra 2016. do maja 2017. u prihvatilištima za tražioce azila Kutina i Porin u Zagrebu sa migrantima iz Avganistana, Irana, Sirije, Iraka, Somalije i Turske, a u tradicionalnu tehniku veza tekstila uvele su nove sadržaje vezane za njihova iskustva izmeštanja i migracije. Uz terapijski učinak procesa veza, tokom radionica je ostvarena višestrana komunikacija unutar koje su učesnici, prenoseći vlastita iskustva, interpretirali i novonastala sećanja u izmeštenoj situaciji ispunjavajući privremeni boravak novim sadržajem. Ovaj terapijsko–kreativni projekat predstavlja svojevrsnu mapu druženja koja, osim socijalnog okvira, nije lišena ni emotivnog učinka posredovanog činom vezenja.

Projekat Tončija Vladislavića, Lee Vene i Ivane Čuljak 'Pričam ti priču ... iglom i koncem', vez – Anifa, 50 g, Afganistan

Za vreme trajanja izložbe u Galeriji Nova biće moguće nabaviti po promotivnoj ceni 101. broj časopisa “Život umjetnosti” pod nazivom “TRANS|MIGRANTNOST: psihogeografije prijelaza” čija je gostujuća urednica jedna od autorki sa izložbe - Ana Dana Beroš. U časopisu su predstavljeni neki od autora projekata zastupljenih na izložbi (AD Beroš, M. Kralj, T. Vladislavić, L. Vene).

Showroom Galerije Nova ugostiće od 11. do 17. aprila konferenciju #TROS – the Route of Solidarity: Citizens Pathways Towards Inclusive Europe, čiji je cilj da podrži i poveća broj aktivnih građana koji neguju uključivanje i uzajamno razumevanje prema migrantima i izbeglicama. Organizator konferencije je Udruga PANK - platforma aktivnih nezavisnih kreativaca.

Izložba je deo dvogodišnjeg saradničkog projekta “Oni su bili kakvo-takvo rešenje” koji je, u sklopu EU programa Kreativna Evropa, inicirao kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW u saradnji s Tensta Konsthall iz Stokholma, Centrom za mirovne studije iz Zagreba i Evropskim institutom za progresivne kulturne politike (EIPCP) iz Beča.

Program su podržali i Foundation for Arts Initiatives, Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Hrvatske, Ured za udruge Vlade Hrvatske i Zaklada Kultura nova.

Izložba će biti otvorena do 2. juna.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.