• Search form

06.02.2015 | 12:25

Prodanović predsednik NSK

Prodanović predsednik NSK

Novi predsednik Nacionalnog saveta za kulturu (NSK) je pisac, likovni umetnik i profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Mileta Prodanović, koji je izabran na tu funkciju za naredni jednogodišnji period.

Prodanović je jednoglasno izabran za predsednika, saopštio je 6. februara NSK, na čijem je čelu do sada bio Miro Vuksanović, književnik, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, upravnik Biblioteke SANU i glavni urednik Izdavačkog centra Matice srpske.

Vuksanović je izabran za predsednika NSK u maju 2014. godine, nakon što su dotadašnji predsednik NSK Duško Paunković i zamenica predsednika Vesna Injac Malbaša podneli neopozive ostavke.

NSK je na poslednjoj sednici, održanoj 4. februara, razmotrio i način donošenja izmena i dopuna Zakona o kulturi i konstatovao da od javnog slušanja krajem decembra 2014. u Skupštini Srbiji nema saznanja o tome šta se događa sa nacrtom tog zakona.

Takođe, konstatovao je da je izvestan broj primedaba i sugestija koje je uputio na Nacrt zakona o arhivskoj građi i arhivskoj službi prihvaćen od Radne grupe koja radi na izradi tog nacrta.

Novi predsednik NSK Mileta Prodanović, poznati je slikar i profesor na FLU u Beogradu, kao i autor desetak romana, a piše i priče, poeziju, putopise i eseje.

Prodanovićeva proza prevođena je i na engleski, španski, italijanski, francuski, nemački, poljski, slovenački, makedonski i grčki jezik.

Dobitnik je književne stipendije “Borislav Pekić”, nagrade “Bulgarica” za najbolju knjigu na prostoru ex-Yu u 2000. godini, nagrade Grada Beograda za najbolju knjigu u 2002. godini, Vitalove nagrade za najbolju knjigu 2008. godine, nagrade iz Fonda “Todor Manojlović” za moderni umetnički senzibilitet 2011. godine, nagrade “Stevan Pešić” (2011)...

Više puta je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu, uključujući novi roman "Vitiligo", u izdanju Arhipelaga.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.