• Search form

28.11.2017 | 14:03

Protestno otvaranje-zatvaranje Festivala Van okvira

Protestno otvaranje-zatvaranje Festivala Van okvira

Festival društveno angažovanog teatra “Van okvira” biće 6. decembra i otvoren i zatvoren u Kulturnom centru Rex u Beogradu, čime organizatori izražavaju protest zbog odnosa nadležnih institucija prema umetničkom nezavisnom (vaninstitucionalnom) radu.

Podrška Sekretarijata za kulturu Beograda i Ministarstva kulture i informisanja Srbije tom jedinstvenom festivalu na ovim prostorima ove godine je u potpunosti izostala, iako je “Van okvira” i prethodnih godina bio platforma za umetničko delovanje različitih marginalizovanih društvenih grupa i okupljao organizacije koje se bave vaninstitucionalnom angažovanom umetnošću.

“Izgleda da je situacija u kojoj se našao Festival primer za, sada već masovno, izmeštanje organizacija koje se bave kulturom na marginu društvene važnosti i ekonomske snage”, navela je Grupa “Hajde da…” koja organizuje festival “Van okvira” od 2011. godine.

Organizatori festivala “Van okvira” podsećaju da budžet za kulturu ove godine čini oko 0,7 odsto ukupnog republičkog budžeta, te da je od tog inače malog iznosa, za organizacije civilnog sektora koje se bave kulturom izdvojeno svega 0,87 odsto.

Konstatujući da stanje i u nekim drugim delovima društva ne deluje ništa bolje, organizatori Festivala “Van okvira” pozivaju publiku da dođe 6. decembra u 20 sati u Rex i da zajedno, iste večeri, kao čin protesta, otvore i zatvore sedmo izdanje tog festivala.

Festival “Van okvira” (Off Frame) pokrenut je 2011. godine, kada je predstavio deset pozorišnih predstava pretežno nezavisne produkcije iz Srbije, Slovenije, Makedonije i Mađarske, koje su se bavile temama prava osoba sa invaliditetom, ratnih veterana i drugih marginalizovanih grupa.

Festival je održan 2016. godine prema nešto drugačijem konceptu nego prethodnih pet godina – funkcionisao je kao svojevrsna mala država, a publika je, kao građanstvo, mogla da odluči o velikom delu programa.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.