• Search form

06.12.2018 | 15:02

Radivojeviću nagrada Crnogorske kinoteke

Radivojeviću nagrada Crnogorske kinoteke

Podgorica film festival, koji treći put organizuju istotimena nevladina organizacija i Crnogorska kinoteka, predstavlja od 5. do 9. decembra 26 dugometražnih i kratkih igranih filmova, od kojih su većina crnogorske premijere, a počeo je dodelom godišnje nagrade “Kino-oko” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti proslavljenom srpskom reditelju i bivšem profesoru Fakulteta dramskih umetnosti na Cetinju Milošu Miši Radivojeviću.

Uručujući Radivojeviću tu godišnju nagradu u KIC “Budo Tomović”,  direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović izjavio je da je reč o autoru od koga se može naučiti kako biti svoj i slobodan, saopštili su organizatori. Martinović je dodao da ono što Radivojevića možda najviše ceni jeste to što je “čovek koji razume koliko je teško menjati svoj mali svet i koliko je to važno i koliko je bitno da uredimo svoje dvorište, a tada ćemo uticati i na druge”.

Radivojević je izrazio zahvalnost za nagradu, napominjući da, iako takvo priznanje Crnogorske kinoteke “pomalo miriše na kraj”, jer je Kinoteka “mesto gde se čuvaju filmovi, a ličnosti odlaze”, njega ne plaši ta perspektiva. Kako je naglasio, nastavlja da radi koliko god može, u nadi da “reditelji vrlo retko umiru snimajući svoje filmove, uvek umiru između filmova ili posle snimljenih filmova”.

“Ali budući da sam izložen tom riziku da i dalje snimam, trudim se da me moji bivši studenti što češće pobeđuju na festivalima i ponosan sam zbog toga. S druge strane ako se desi da se sa tim svojim filmovima pomalo i obrukam ja ću vratiti jednu ovakvu nagradu. Najveću tremu imam od svojih učenika”, rekao je Radivojević, osvrćući se i na reakcije na njegov rad, koje su često značile osporavanje.

“Ovo su možda prvi dani da mogu da čujem da se o meni govori tako lepo. Uvek sam navikao da trpim kritike koje su bile vrlo oštre, vrlo rigorozne. Ako bih se na neki način osvrnuo na tih 60 godina na filmu, to je sasvim sigurno 60 godina osporavanja. Osporavanja i izvesne vrste neuspeha. Ali mislim da predstavljam jedan izvanredan primer i na neki način ohrabrenje za ljude koji trpe neuspehe. Bez neuspeha nema nikakvog uspeha. Čovek koji nije doživeo ozbiljne neuspehe ne može da doživi ni ozbiljne uspehe. Tako da došao sam do poptuno apsurdne tačke da mladima preporučujem i jednu dozu neuspeha”, rekao je Radivojević, kome je nagrada Crnogorske kinoteke dodeljena na osnovu odluke žirija koji su činili Branko Baletić (predsednik), Vuk Perović i Nemanja Bečanović.

Festival je otvorila gradska sekretarka za kulturu i sport Nela Savković Vukčević, ističući da PFF i ove godine doprinosi stvaralačkoj raznovrsnosti Decembarske umetničke scene, tradicionalne kulturne manifestacije glavnog grada Crne Gore. Ona je posebno zahvalila organizatorima Andru Martinoviću i Sari Radović na entuzijazmu, znanju i posvećenosti, izražavajući uverenje da će “magija pokretnih slika otkriti nove dimenzije iz sopstva i sveta”.

Filmski program počeo je trilerom “KrivicaGustava Molera, danskim kandidatom za Oskara i dobitnikom brojnih međunarodnih priznanja, uključujući nagrade publike na Sandensu i na IFFR-u u Roterdamu.

Glavni program trećeg PFF-a obuhvata domaće naslove, kratkometražne filmove mladih crnogorskih reditelja Branislava Milatovića, Bojana Stijovića, Senada Šahmanovića i Marijane Janković, crnogorske rediteljke koja živi u Danskoj, kao i regionalne “Granice, kišeVlastimira Sudara i Nikole Mijovića, koji je crnogorska-srpska koprodukcija, “Teret Ognjena Glavonića iz Srbije, “Comic SansNevija Marasovića iz Hrvatske i druge.

Među filmovima u međunarodnom programu su, između ostalog, kanski pobednik “Kradljivci” japanskog reditelja Hirokazua Korede, kojim je otvoren i nedavni 24. Festival autorskog filma u Beogradu, te “The house that Jack built” čuvenog danskog reditelja Larsa fon Trira, “FoxtrotSamuela Maoza, “Have you seen my movie” kanadskog reditelja Pola Antona Smita, kao i filmovi “Mlada žena” francuske rediteljke Leonor Seraj i “Leto 1993” španske rediteljke Karle Simon.

U saradnji sa platformom Eye on Films, i ove godine u okviru zasebnog programa biće prikazani najbolji debitantski filmovi evropskih autora.

U saradnji sa Institutom Yunus Emre, Crnogorska kinoteka u sali Dodest organizuje retrospektivu turskog reditelja Semiha Kaplanoglua, a u okviru pratećeg programa biće organizovane tribine sa gostima PFF-a, kao i radionice o temama savremene kinematografije.

Podgorica film festival nosilac je etikete EFFE za 2017-2018. godinu, koja se dodeljuje festivalima za posvećenost umetnosti, te za uključivanje lokalne zajednice u evropski i globalni kontekst.

Festival su podržali Filmski centar Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, te Ministarstvo kulture i Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore. Partneri su JU Kulturno – Informativni centar “Budo Tomović” i Yunus Emre Institut Podgorica.

Ulaz na sve projekcije i prateće programe je besplatan.

*Foto: Una Jovović

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom