• Search form

27.09.2016 | 22:21

Radost Evrope u slavu Tesle

Radost Evrope u slavu Tesle

Međunarodni susret dece Evrope “Radost Evrope” biće održan 47. put u Beogradu od 2. do 5. oktobra, a okupiće decu iz 17 evropskih zemalјa, kao i iz Kine i Srbije.

Deca iz 17 beogradskih osnovnih škola ugostiće u svojim domovima više od 500 vršnjaka koji će učestvovati u programima 47. Susreta “Radost Evrope” koji je, povodom 160-godišnjice rođenja Nikole Tesle, nazvan “Tesla - čista energija”.

Među učenicima manifestacije su deca iz Azerbejdžana, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Danske, Hrvatske, Jermenije, Kipra, Makedonije, Moldavije, Nemačke, Norveške, Rumunije, Rusije, Slovenije, Slovačke, Turske i Ukrajine i Kine, kao i njihovi domaćini iz Srbije, odnosno beogradskih osnovnih škola “Đura Jakšić”, “Sveti Sava”, “Milena Pavlović Barili”, “Milan Đ. Milićević”, “Starina Novak”, “Branko Radičević”, “Borislav Pekić”, “Kneginja Milica”, “Danilo Kiš”, “Jovan Miodragović”, “Kralј Aleksandar Prvi”, “Laza Kostić”, “Vasa Čarapić”, “Ivo Andrić”, “Skadarlija”, “Rade Drainac” i “Ljuba Nenadović”.

Deca će predstaviti svoje zemlje kroz muziku, ples, slikarstvo i ostale vidove stvaralaštva, učestvujući u tradicionalnom karnevalu u Knez Mihailovoj, koji označava početak manifestacije, te na koncertima “Susreti prijatelјstava”' u DKCB-u, na izložbi 18. Međunarodnog likovnog konkursa, kao i u programu na Adi Ciganliji i gala koncertu u završnici manifestacije 5. oktobra u Sava centru, koji je režirala Đurđa Tešić, a voditelј programa biće Minja Subota.

Manifestacija će tradicionalno početi karnevalom od Trga republike do Kalemegdana, predvođenim Braš orkestrom junior iz Muzičkog centra Pančevo i artistom Markom Ilićema. Decu će na Kalemegdanu dočekati Hor DKCB i Hor osnovne škole “Laza Kostić”, Dečja filharmonija, polaznice Baletskog studija DKCB, Dečji ansambl KUD “Talija”, Sokolsko društvo “Matica” i predstavnici organizacije “Svibor”.

Za 3. oktobar, između ostalog, predviđen je prijem učesnika u Palati Srbija kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednice Odbora manifestacije “Radost Evrope” Dragice Nikolić.

Temom 47. Susreta “Radost Evrope” organizatori žele da obeleže Teslin jubilej, ali i da popularišu među mladima delo tog čuvenog naučnika srpskog porekla i istaknu izuzetan doprinos koji je dao svetu nauke. Obrađujući tu temu kroz različite programe i aktivnosti, deca se posredno upoznaju i sa univerzalnim vrednostima kao što su posvećenost, vizionarstvo, predanost i znanje koje se vezuju za ime Tesle.

U okviru programa “Dok čekamo goste”, osmišlјena je interaktivna postavka “Tesla - čista energija” za učenike beogradskih osnovnih škola, a pre svega za decu-domaćine. Taj program podrazumeva aktivno učešće beogradskih osnovaca kako bi se kroz igru upoznali sa pojmovima iz oblasti nauke u vezi sa delom Tesle, ali i da bi se kroz različite umetničke i likovne forme, koje je osmislila Katarina Bulajić Pavlović, bolјe upoznali sa životom tog čuvenog naučnika.

Teslin život i anegdote iz njegovog detinjstva deci će biti dočarani kroz različite likovne eksponate, fotografije, manipulaciju različitim rekvizitima…  Uz pomoć Centra za promociju nauke, biće predstavljeni najinteresantniji  izumi i saradnja Tesle s naučnicima njegovog vremena. Učenici će videti i Teslin transformator i upoznati se sa radio tehnologijom i bežičnim prenosom energije, a nakon edukativnog dela, učestvovaće i u umetničkim radionicama zabavnog karaktera.

Program je besplatan, a namenjen je učenicima od trećeg do petog razreda.

Susret “Radost Evrope”, u organizaciji DKCB-a, održava se pod pokrovitelјstvom Grada Beograda, a podržali su ga i Fondacija “Dragica Nikolić”, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i mnogobrojni sponzori.

Program se nalazi u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću