• Search form

13.09.2018 | 14:07

Rankoviću CEI nagrada na 13. Bijenalu dizajna u Trstu

Rankoviću CEI nagrada na 13. Bijenalu dizajna u Trstu

Dizajner Milan Ranković iz Srbije osvojio je CEI nagradu na 13. Bijenalu dizajna koji organizuje Trieste Contemporanea u cilju predstavljanja najoriginalnijih dizajn rešenja iz zemalja Cenhtralnoistočne Evrope (CEI).

Rankoviću je dodeljena nagrada za rad S-case, solarni kofer na kojem može da se sprema hrana.

Prema rečima Rankovića, koji se bavi industrijskim i grafičkim dizajnom, a rodom je iz Smedereva, kofer je predviđen da bude napravljen od razgradivih, prirodnih materijala i ima za cilj održivost energije.

Na konkursu su bile tri različite teme na koje su odgovarali umetnici. Ranković je dobio nagradu za rad na glavnu temu, kojom se tražilo od učesnika da osmisle originalnu inovativnu stvar savremenog dizajna koja bi trebalo da bude korisna u gradskoj luci.

Pored CEI nagrade, koja se dodeljuje za najbolji dizajn iz zemalja CEI koje nisu članice Evropske unije, a vredna je 3.000 evra, dodeljene su još tri nagrade - Trieste Award (1.000 evra), Beba Award (1.000 evra) i Gillo Dorfles Award (4.000 evra).

Austrijska dizajnerka Julia Landsiedl dobila je Gillo Dorfles nagradu, a mladi turski arhitekta Meric Arslanoglu osvojio je i Trieste i Beba nagradu.

Konkurs je bio otvoren na temu “Luka za kulture” za dizajnere rođene u zemljama članica CEI, a to su Albanija, Austrija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Italija, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovenija, Slovačka i Ukrajina. Ove godine konkurs se odnosio i na dizajnere rođene u Estoniji, Nemačkoj, na Kosovu, u Letoniji, Litvaniji i Turskoj.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.