• Search form

04.10.2017 | 11:43

Rastava

Rastava

Institut za savremenu umetnost u Zagrebu organizuje od 4. oktobra izložbu “Rastava” (Divorce), na kojoj učestvuju umetnici Andrea Grgić, Siniša Ilić, Paulina Jazvić i Andrea Pavetić, predstavljajući radove nastale iz procesa okončanja ljubavi.

U vreme u kojem se u Hrvatskoj vode nadrealne rasprave o porodici, pri čemu zakonodavac predlaže naizgled komične - kada u stvarnosti ne bi bile tragične, definicije porodice 21. veka, umetnici su okupirani procesima segmentacije porodice, životom jednoroditeljskih porodica, bezalimentacijskih porodica i često neverovatnom indiferentnošću, nebrigom i nerazumevanjem društvenih institucija za stvarnost koja im se odvija pred očima. Neki od izloženih radova govore sasvim lično, a drugi sakupljaju opšta i tuđa iskustva rastave veze ili braka, saopštio je Institut za savremenu umetnost.

Mnogo je umetničkih dela nastalo iz ljubavnih zanosa, zbog neuzvraćenih ljubavi, zbog večnih ljubavi, nemogućih, neizrecivih, nezaboravljenih, neprežaljenih, neostvarenih ili zabranjenih ljubavi. Radovi na izložbi “Rastava” nastali su iz procesa okončanja i definitivnog kraja ljubavi, napuštanja, prevarenih, izdanih i drugačije okončanih ljubavi, konačnih rastava i situacija koje iz proizlaze iz rastave ili nakon nje slede.

Umetnici koji na izložbi učestvuju kažu da je tema koju obrađuju izložbom rastava sagledavana u vremenski širem kontekstu, što znači da radovi tematizuju periode pre i posle rastave.

“Radovima obrađujemo temu u rasponu od zapisa svedočanstava osoba koje su prošle kroz proces rastave braka do univerzalnog osvrta na temu i to u formi dokumentarističkih zapisa, slika, ambijentalnih celina, objekata, fotografije, poezije…”, naveli su umetnici povodom izložbe koja će biti otvorena do 14. oktobra.

*Fotografija: Paulina Jazvić, Čovjek konj / Horseman, 2016, detalj (ljubaznošću umetnice)

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.