• Search form

02.08.2017 | 19:22

Reflektor u bivšoj kasarni

Reflektor u bivšoj kasarni

Galerija Reflektor u Užicu, prva vaninstitucionalna kustosko-umetnička inicijativa u tom gradu, zvanično je otvorena 31. jula u nekadašnjoj kasarni u Krčagovu, u organizaciji Udruženja vizuelnih umetnika Užica (UVUU) koje je taj prostor dobilo na korišćenje u narednih pet godina, na osnovu ugovora sa gradskim vlastima.

Galerija Reflektor, u kojoj je već organizovano par izložbi, zvanično je otvorena izložbom “Doba obnove” na kojoj učestvuje više od 30 domaćih i stranih umetnika.

Prethodno je nekoliko meseci zapušteni prostor sređivan, a sredstva su prikupljana od donatora i sponzora.

Galerija Reflektor je usmerena na rad sa profesionalnim umetnicima svih generacija koji u svom stvaralaštvu ispituju kako tradicionalne teme i tehnike, tako i nove tehnologije i medije. Pored samostalnih izložbi, Galerija Reflektor predstavlja i kustoske koncepte u formi samostalnih ili grupnih izložbi koji za temu imaju neke od aktuelnih fenomena i problema društva. Kao jedan od prioriteta, najavljeno je kreiranje čvrste veze umetničke scene i različitih društvenih grupa, u cilju unapređenja lokalne scene.

Na prvoj izložbi, “Doba obnove”, koja je revijalnog karaktera, predstavljeni su radovi umetnika iz Užica (Marija Žunić, Marijana Todorović, Marijana Ćurčić, Marija Đokić, Bojana Kostadinović, Dragan Vićentić, Filip Baralić, Aleksandar Dimitrijević, Danica Jevđović, Nikola Radosavljević, Petar Vuković, Milan Antonijević, Dejan Clement, Miloš Vučićević, Pavle Jovović, Ana Lazić, Vladislava Savić  Mijušković, Veljko Valjarević, Sanja Cvetić, Aleksandra Kostić, Nikola Matović, Biljana Cicvarić, Jelena Stojanović, Aleksandar Pavlović...), kao i gostiju iz drugih gradova u Srbiji (Ana Lazić, Uroš Pavlović, Vojislav Nedeljković, Vladimir Antić, Slobodanka Milošević, Uroš Đurić, Milan Antić, Vladimir Milanović...) i nekoliko evropskih gradova - York Besser (Minhen), Felix Burger (Minhen-Amsterdam), Matze Gorig (Minhen-Berlin), Bianca Kennedy (Minhen), Felix Kraus (Minhen-Berlin), Claudia Larcher (Beč), Anuk Miladinović (Minhen-Bazel), Torsten Muhlbach (Minhen)...

UVUU, koje broji oko 40 članova, uglavnom mladih užičkih umetnika, započelo je sređivanje prostora bivše kasarne početkom ove godine.

Bivša vojna zgrada, sada u vlasništvu lokalne samouprave u Krčagovu, bila je, prema rečima gradskog većnika Petra Blagojevića, predmet vandala i trgovaca sekundarnim sirovinama koji su sve vredno iz zgrade odneli, preneli su lokalni mediji.

Prema navodima predsednika UVUU Aleksandra Dimitrijevića, inače slikara, potrebno je rešiti problem vode i kanalizacije, a ostalo je nerešeno i pitanje grejanja. Gradske vlasti obećale su pomoć, aplaniraju da urede i park ispred zgrade bivše kasarne.

Dimitrijević je naglasio da je ideja Galerije Reflektor prvenstveno da afirmiše mlade umetnike i da im pruži mogućnost da se bave vizuelnim istraživanjima, te da kroz rad sa timom Galerije i UVUU, kao tehničkom podrškom, realizuju svoje ideje kako su ih zamislili.

Prema rečima Dimitrijevića, ideja je i da od sledeće godine umetnici iz Nemačke i Francuske stvaraju umetnička dela tokom tromesečnog boravka u Užicu. Nakon toga bi bila organizovana recipročna poseta, čime bi bila unapređena komunikacija sa svetom.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.