• Search form

18.04.2017 | 23:47

Region u fokusu Foruma KE

Region u fokusu Foruma KE

Regionalna konferencija Forum Kreativna Evropa, posvećena (re)pozicioniranju regiona Jugoistočne Evrope kroz kulturu, otvorena je 18. aprila u Kolarčevoij zadužbini, a naredna tri dana okupiće stručnjake i kulturne radnike iz petnaestak zemalja, koji će ovogodišnju temu razmotriti kao saradnju regiona u Evropi na makro i mikro nivou i posebno kao saradnju i unapređenje pozicije država u regionu.

Forum Kreativna Evropa, kako je istakao na otvaranju  šef Deska KE Srbija Dimitrije Tadić, nova je prilika i za upoznavanje potencijalnih partnera i razmenu iskustava i znanja za apliciranje na konkurse Kreativne Evrope, glavnog programa Evropske unije za kulturu.

Organizatori su pozvali predstavnike ustanova i organizacija da iskoriste priliku za uspostavljanje kontakta sa gostima iz Francuske, koji u u potrazi za partnerima, kao i prisustvo šefova deskova Kreativne Evrope iz regiona, čijim će javnim sastankom 19. aprila u Domu omladine Beograda i početi radni deo Foruma, uz predstavljanje rezultata istraživanja (Re)pozicioniranje regiona Jugoistočne Evrope kroz kulturu”, koje je Desk KE Srbija organizovao u cilju zajedničkog definisanja preporuka za razvoj regiona.

Istraživanje je sprovedeno u svim državama regiona, mapirajući i analizirajući: prisustvo umetnika iz regiona na relevantnim međunarodnim manifestacijama, najznačajnije projekte i inicijative regionalne saradnje, strateška dokumenta i pravni okvir regionalne saradnje, sadržaj turističkih promotivnih kampanja zemalјa Jugoistočne Evrope. Istraživanje uklјučuje i anketiranje profesionalaca u kulturi na temu strateških pravaca razvoja regiona Jugoistočne Evrope kroz kulturu.

Među učesnicima Foruma najavljeni su predstavnici deskova KE iz: Albanije (Arlinda Kondi), Bosne i Hercegovine (Aida Kalender), Bugarske (Vesela Kondakova), Makedonije (Biljana Prentoska), mađarske (Gabor Mondik), Moldavije (Andrej Šistol), Rumunije (Bjanka Floarea), Slovenije (Ines Kežman), Hrvatske (Anera Stopfer), Crne Gore (Milena Ražnatović) i Srbije (Dimitrije Tadić).

Program Foruma obuhvata seriju diskusija na teme “(Re)pozicioniranje regiona Jugoistočne Evrope kroz kulturu”, “Jezik, politika i jedinstveno tržište knjige” i “Regionalna saradnja; internacionalizacija i strategija pozicioniranja u Evropi i globalnom društvu”.

Pored teme evropske regionalne saradnje, učesnici Foruma treba da prepoznaju snage i specifičnosti kulturnog i kreativnog sektora regiona, da odgovore kako region može da razvija svoju kulturnu prepoznatlјivost, da li može da koristi dobra i loša iskustva drugih evropskih regiona poput skandinavskog, baltičkog ili centralnoevropskog, šta su najbolјe prilike za razvoj Jugoistočne Evrope i koje je mesto programa Kreativna Evropa u tom procesu.

Prva tema konferencije “(Re)pozicioniranje regiona (Jugoistočne) Evrope kroz kulturu” obuhvata i panel eksperata u oblasti kulturne politike (Davor Mišković, Drugo more, Rijeka; Aida Kalender, Akcija, Sarajevo; Violeta Simjanovska, Centar za izvođačke umetnosti Multimedia, Skoplje; Vesna Čopič, Univerzitet u Ljubljani; Milena Dragićević Šešić, Univerzitet umetnosti u Beogradu), kao i panel o uspešnim primerima saradnje, projektima i regionalnim koprodukcijama (Vesna Milosavljević, SEEcult.org, Beograd; Milica Pekić, Kooperativa, Beograd; Maja Lalić, Mikser, Beograd).

Druga glavna tema konferencije “Jezik, politika i jedinstveno tržište knjige” biće razmotrena diskusijom o strategijama razvoja jedinstvenog tržišta (Andrea Lešić-Thomas, Filozofski fakultet, Sarajevo; Enes Halilović, Sent i Eckermann, Novi Pazar; Ana Pejović, Udruženje Krokodil, Beograd; Andrej Lovšin, književna mreža Traduki (Berlin), Ljubljana, Slovenija).

Program Foruma obuhvata i speed date s predstavnicima deskova KE 19. aprila u DOB-u, te otvaranje izložbe “Other Side” (Cabinet SR:CH - Swiss & Balkan designers) iste večeri u galeriji Zvono, kao i radionicu sa stručnjacima u oblasti menadžmenta u kulturi.

Treća tema o regionalnoj saradnji i internacionalizaciji kulture biće razmotrena 20. aprila u Kulturnom centru Grad kroz razgovor o evropskim  prestonicama kulture i razvoju gradova (Kostas Spanos, Desk KE Grčka, Elefsina 2021; Đurđijana Jovanović, konkurs Gradovi u fokusu Ministarstva kulture i informisanja Srbije; Vuk Radulović, Fondacija Novi Sad 2021), te panele o makro-regionalnoj evropskoj saradnji (Egle Deltuvaite, Desk KE Litvanija, Gabor Mondik, Desk KE Mađarska, Danko Ćosić, Dunavski centar za kompetenciju, Beograd) i mikro-regionalnoj evropskoj saradnji (Violeta Kačakova, Lokomotiva, Skoplje; Fahrudin Kladničanin, Akademska inicijativa Forum 10, Novi Pazar; Mina Radmilović Pjevac, saradnja regiona u okviru IPA projekata, koordinatorka Antene Kultura Deska Srbija, Miroslav Tamburić, Forca, Požega).

Program u KC Gradu počeće 20. aprila razgovorom o vizuelnim umetnostima i razvoju publike - Jelena Ognjanović iz Galerija Matice srpske predstaviće projekat “Hear. Me Bringing Youth and Museums Together”, a Dimitrije Tadić - konkurs za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti Ministarstva kulture i informisanja.

U okviru Foruma, najavljena su i četiri prateća programa na Kolarcu, koji je i sam uspešno učestvovao u protekle dve godine u partnerskom evropskom projektu Take Over: program za mlade i buduće profesionalce u kulturi (u saradnji s Univerzitetom umetnosti u Beogradu), program – disonantno nasleđe i regionalna saradnja (saradnja s organizacijom Evropa Nostra Srbija), Evropske prestonice kulture (u saradnji s Deskom Kreativna Evropa Grčka i Fondacijom Novi Sad 2021) i Forum français (u saradnji sa Francuskim institutom i Relais Culture Europe, Pariz).

Na početku Foruma na Kolarcu je priredjena i izložba projekata domaćih organizacija podržanih kroz program Kreativna Evropa - Heroji koje volimo (Muzej Jugoslavije), Balkanska dizajn mreža (Mikser) i Shared Cities: Creative Momentum (Društvo arhitekata Beograda), a predstavljeni su i mladi umetnici galerije Zvono Jovana Banjanac i Vuk Ćuk, uz muzički performans D.K. (Pariz). Forum će biti i zatvoren 20. aprila na Kolarcu koncertom sastava Yus Yus.

Forum će biti održan u Domu omladine Beograda, KC Grad, Kolarčevoj zadužbini, galeriji Zvono, Aeroklubu, Francuskom institutu i EU Info centru.

Desk Kreativna Evropa Srbija organizovao je slične konferencije i 2015. i 2016. godine.

Desk Kreativna Evropa Srbija osnovan je pri Ministarstvu kulture nakon pristupanja Srbije programu KE u junu 2014.  MEDIA desk, posvećen potprogramu za audioviuzelni sektor, osnovan je pri Filmskom centru Srbije, nakon pristupanja Srbije potprogramu “Mediji” Kreativne Evrope  krajem 2015.

Program Foruma Kreativna Evropa 2017. nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf)

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.