• Search form

02.05.2017 | 23:59

Rekvijem za gospođu J. pobednik goEast festivala

Rekvijem za gospođu J. pobednik goEast festivala

Najboljim filmom 17. goEast festivala u Vizbadenu, posvećenog kinematografijama Centralne i Jugoistočne Evrope, proglašen je “Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića iz Srbije, tragikomedija o društvu u tranziciji sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi sredovečne očajne žene koja ne može da okonča ni život zbog birokratskih prepreka.

Festival goEast završen je 2. maja svečanim uručenjem nagrada koje su vredne ukupno 50.000 evra, a mahom su ih odneli filmovi iz Jugoistočne Evrope i Gruzije.

Vuletićevom “Rekvijemu”, nastalom u koprodukciji Srbije, Bugarske, Makedonije, Rusije i Francuske, pripala je glavna nagrada Zlatni ljiljan za najbolji film (10.000 evra) prema odluci međunarodnog žirija, kojim je predsedavala Laila Pakalnima iz Letonije, a činili su ga i producent Max Tula (Estonija/Rusija), glumac Jakob Diehl (Nemačka) i reditelj Igor Drljača (BiH/Kanada).

Nagradu je primio Vuletić, u društvu Mirjane Karanović, a žiri je naveo kratko u obraloženju: “Hvala što niste ubili nadu, Gospođo J”.

Gruzijsko-nemački rediteljski duo Nana Ekvtimishvili i Simon Gross osvojio je Nagradu grada Vizbadena za režiju (7.500 evra) za film “My Happy Family", kojim je festival goEast i počeo 26. aprila, a govori o 52-godišnjoj ženi koja odlučuje da se iseli iz porodičnog stana i započne samostalni život. Taj film dobio je i nagradu žirija FIPRESCI.

Dokumentarni film “City of the Sun" Ratija Onelija, koprodukcija Gruzije, SAD, Katara i Holandije, koji predstavlja portret rudarskog naselja u Gruziji – svojevrsnog grada duhova modernog doba, dobio je nagradu Federalnog Ministarstva za spoljne poslove za kulturnu različitost (4.000 evra).

Žiri je dodelio počasno priznanje ratnoj drami Letonije i Litvanije “ExiledDavisa Simanisa, kao i, kako je istakao, virtuoznom debitantskom filmu hrvatske rediteljke Hane JušićNe gledaj mi u tanjir”.

U konkurenciji eksperimentalnog filma i video umetnosti, nagradu Open Frame dobio je umetnik Aleksandar Radan iz Frakfurta za rad “In Between Identities”koji pruža publici mogućnost da voajerski publika posmatra karaktere igrice u virtuelnom svetu. Počasno priznanje dodeljeno je filmu “Exile ExoticSaše Litvintseva iz Rusije.

Projekat “Gilgamesh 4000Nika Tepolova iz Rusije dobio je festivalsku nagradu za razvoj, vrednu 3.500 evra, u okviru East-West Talent Laba.

Takođe, žiri je dodelio počasno priznanje projektu “Parallels in the Infinity” mađarske umetnice Borbale Nađi, koji “osvetljava bolnu istinu iza aktuelnih političkih događaja – koroziju civilnog društva i demokratije unutar obrazovnog sistema”.

U okviru projekta razvoja talenata “Oppose Othering”, posvećenog istraživanju različitih maifestacija marginalizacije pojedinaca koji pripadaju specifičnim grupama, grantove u iznosu od po 4.000 evra dobili su timovi pet projekata - Oksane Kazmina (Ukrajina) i Maxima Cirlana (Moldavija) za projekat “Antigona”, zatim Mione Bogović (Srbija/Nemačka) i Ane Hoffner (Austrija) za “The Other Zenit”, Zhanne Ozirna (Ukrajina) i Aurelie Natalini (Nemačka) za “Bond”, te Iona Gnatiuca (Rumunija) i Artioma Zavadovscheg (Moldavija) za “Face to Face”, kao i projektu Andreasa Boschmanna (Nemačka) i Aleksandre Medianikove (Rusija) za “Domashnee video”.

   Foto: Sven-Helge Czichy

Timovi pobedničkih projekata vratiće se u Vizbaden 2018. godine kako bi predstavili svetske premijere vojih filmova.

Festival je posetilo više od 12.000 ljudi koji su, uz intenzivan filmski program 111 naslova iz 29 zemalja, imali priliku da prisustvuju i predavanjima, diskusijama i javnim razgovorima.

Među gostima u bile rediteljke Agnieszka Holland, Lana Gogoberidze i Márta Mészáros, kojoj je priređen i omaž.

Direktorka festivala goEast Gaby Babić izjavila je da je veoma zadovoljna što je ovogodišnji fokus bio na snažnim ženskim filmskim karakterima i ženama autorkama.

*Foto na vrhu: Gaby Babić, Bojan Vuletić, Mirjana Karanović i Hana Jušić ©Sven-Helge Czichy

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.