• Search form

13.08.2017 | 10:32

Riječka stanica Leksikona Tânja Ostojić

Riječka stanica Leksikona Tânja Ostojić

Umetnica Tanja Ostojić i njene imenjakinje i prezimenjakinje sa prostora bivše Jugoslavije privode kraju ovogodišnje regionalno predstavljanje projekta “Leksikon Tânja Ostojić” izložbom i radionicom u Rijeci, u organizaciji Muzeja moderne i savremene umetnosti, u saradnji sa Gete institutom u Beogradu.

Pod naslovom “Leksikon Tânja Ostojić”, autorka objedinjuje šestogodišnji interdisciplinarni i participativni projekt usmeren ka istraživanju savremenih post-jugoslovenskih migracijskih procesa kroz prizmu ličnih povesti žena istog imena i prezimena. Projekat se razvija prvenstveno kroz umetničke alate, ličnu i kreativnu razmenu sa 33 imenjakinja i prezimenjakinja - Tânja Ostojić različitih nacionalnosti i godišta, stepena obrazovanja, socijalnog statusa i životnih iskustava, do kojih je umetnica Tanja Ostojić došla tokom dvogodišnje istraživačke stipendije na Graduate School Univerziteta umetnosti u Berlinu (2012-2014), nastavljajući istraživanje putem društvenih mreža i interneta.

Otvarajući rodna, identitetska, etička, ekonomska i politička pitanja unutar konceptualno odabranog demografskog okvira od tridesetak žena koje komuniciraju na jezicima se teritorije nekadašnje Jugoslavije, projekat se bavi mapiranjem ličnih povesti koje tradicionalnom sociološkom istraživanju ne bi predstavljale čvrsto uporište, dok u savremenoj istoriografiji dobija status relevantne građe.

Izložba u Studiju Kamov u Rijeci obuhvata deo arhiva istraživanja, radove nastale u kreativnim radionicama, kao i foto i video dokumentaciju susreta Tânja Ostojić.

Trodnevna kreativna radionica za učesnice projekta “Leksikon Tânja Ostojić”, koju vodi autorka Tanja Ostojić od 11. do 13. avgusta u Studiju Kamov, okuplja neke od najaktivnijih učesnica tog projekta, ali i one koje se prvi put susreću sa umetnošću i  kreativnim radom.

U saradnji sa umetnicom Vahidom Ramujkić iz Beograda, u prethodne tri radionice tehnike dokumentarnog veza realizovana je tapiserija velikog formata koja je takođe deo izložbe u Rijeci. Takav kompleksni participativni umetnički i sociološki projekat otvorio je i brojna društvena pitanja, pa se kroz zajednički rad na tapiseriji postavilo pitanje identiteta i pozicije žena u današnjim društvima i promišljana je njihova pozicija u procesu rada. Sve učesnice radionica dele zajedničko autorstvo i vlasništvo nad finalnom tapiserijom.

U pripremi je i knjiga na engleskom jeziku “Lexicon of Tanjas Ostojić’ u kojoj će, između ostalog, biti objaveljeni intervjui s Tanjama Ostojić i njihovim omiljenim receptima (u izdanju LADA - Live Arts Development Agency London i MSU Beograd).

Radionica i izložba u Rijeci predstavljaju zadnju stanicu projekta tokom realizacije u 2017. godini, a nakon predstavljanja u Gete institutu u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banjaluci, Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu i u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Prateći program radionice u Rijeci obuhvata i stručno vođenje kroz izložbe MMSU, kao i jednodnevni izlet u Poreč povodom projekta “Umetnik na odmoru / Valamar 2017, u kojem je Tanja Ostojić nedavno učestvovala po pozivu organizatora – Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac.

Tanja Ostojić (1972, Užice, Jugoslavija, Srbija) živi u Berlinu, a bavi se performansom, istraživačkim i interdisciplinarnim projektima. Studirala je umetnost u Beogradu, Francuskoj i Nemačkoj, a deluje uglavnom iz perspektive žene migrantkinje. Političko pozicioniranje, humor i integracija gledalaca određuju njen pristup radu. Od 1994. godine predstavila se na velikom broju izložbi i festivala, uključujući Feminism is Politics!, Pratt Manhattan Gallery u Njujorku (2016), Busan Biennale, Južna Koreja (2016), Homosexualität_en, Deutsches Historisches Museum, Berlin (2015), Economy CCA, Glazgov (2013), Tanja Ostojić: Body, Politics, Agency, Škuc Galerija, Ljubljana (2012), Call the Witness, Romski paviljon, Bijenale u Veneciji (2011), Global Feminisms, Brooklyn Museum, Njujork (2006), Plato of Humankind, Bijenale u Veneciji (2001).

Objavila je više knjiga, a njeni visoko referentni umetnički radovi deo su nekih od najznačajnih muzejskih kolekcija.

Izložba “Leksikon Tânja Ostojić” u Rijeci biće otvorena do 7. septembra.

*Foto: Nikola Radić-Lucati
Vezeni Leksikon Tânja Ostojić, 2017, detalj
Dokumentarni vez / zidna tapiserija, vez na pamučnom platnu, 200x160 cm
Autorke: Jelena Dinić, Tanja Ostojić (Banjaluka), Tanja Ostojić (Berlin), Tanja Ostojić (Trn), Tanja Ostojić (Udine), Tanja Ostojić-Guteša, Tanja Ostojić-Petrović, Tanja Petar Ostojić, Tatjana Ostojić (Beograd), Tatjana Ostojić (Alabama), Sunčica Šido i Vahida Ramujkić

(SEEcult.org)

Vodjenje kroz Leksikon Tanja Ostojic
Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.