• Search form

09.02.2018 | 15:25

Roba u Galeriji DOB-a

Roba u Galeriji DOB-a

Izložba “RobaJelene Marjanović u Galeriji Doma omladine Beograda obuhvata seriju radova inspirisanih ulogom žene u tradicionalnom društvu, a biće otvorena 13. februara.

Prema navodima umetnice, žena je ta koja u velikom broju slučajeva vodi računa o potrebama jednog domaćinstva, obavlja naporan posao koji se podrazumeva. Ujedno, nameću joj se i razne druge uloge koje mora da ispuni da bi se uklopila. Neprestano joj se sugeriše kako treba da izgleda, a šoping joj se nudi kao lek za smirenje, pa tako postaje izmanipulisana od kapitalističkog sistema koji zarađuje na velikom broju žena nezadovoljnih svojim izgledom.

“Ispitujući mogućnosti objektivizacije, koristim svakodnevne kućne obaveze, kao što su pranje i peglanje garderobe, kao metod vizuelizacije. U tom procesu nestaje linija razgraničenja između ženskog tela i objekata. Dok dehumanizujem žensko telo namerno sakrivajući odlike njenog lica, postavljam pitanje: gde prestaje lični identitet i telo postaje samo objekat u službi određene funkcije i obrnuto”, navela je Jelena Marjanović.

Rođena 1980. u Beogradu, gde je diplomirala slikarsvo 2005. godine na Akademiji lepih umetnosti, Jelena Marjanović izlagala je pet puta samostalno i učestvovala na niz grupnih izložbi. Dva puta je nagrađivana u oblasti stripa.

Izložba “Robabiće otvorena do 2. marta.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.