• Search form

06.03.2018 | 22:15

Sajam knjiga i Art Expo

Sajam knjiga i Art Expo

Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu održava se od 7. do 12. marta, uz izložbu umetnosti Art Expo, a uz pojedine novitete u programskoj koncepciji i tradicionalno besplatan ulaz, nudi popust na izdanja i do 70 odsto.

Među novitetima su najavljeni nastup Andrićevog instituta, predstavljanje Ženskog manastira Sv. Jelisavete u Minsku, izložba neobičnih i retkih knjiga Udruženja “Adligat”, izložba “Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji” Narodne biblioteke u Kraljevu, Sveslovenski dani kulture, akcije Kolor pres grupe i program koji će realizovati RTV Vojvodine.

Kao i prethodnih godina, biće održani Dani “Laze Kostića”, Fejsbuk pesnički festival i Festival ilustracije knjige “BukIl Fest”, te Dani biblioteka i bibliotekara sa akreditovanim seminarima, Dani ruske kulture... Program obuhvata i prezentacije izdavaštva na jezicima nacionalnih zajednica, te Fondacije Novi Sad 2021, Proza festa i novosadske književne scene.

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Laza Kostić” je Slobodan Vladušić, nagrađen za knjigu “Književnost i komentari”, u izdanju Službenog glasnika, koji je i izdavač knjige “Roman bez ormanaVuleta Žurića, dobitnika nagrade u novoustanovljenoj kategoriji za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu. Priznanje za izdavački poduhvat godine pripalo je novosadskom Platoneumu za ediciju “Kulturna baština u Srbiji”.

Žiri koji su činili Franja Petrinović (predsednik),  Đorđe Pisarev i Zoran Đerić, odlučio je da dodeli i tri specijalne nagrade Andrićevom institutu za celokupnu izdavačku delatnost, Akademskoj knjizi za objavljivanje dvotomnog dela “Teorija komunikativnog delovanja” Jirgena Habermasa i Službenom glasniku za “Istoriju beogradskih svetinja” Zorana M. Jovanovića.

Novoustanovljeno priznanje Novosadskog sajma, koje se dodeljuje za najbolje prozno ostvarenje koje spaja tradiciju i modernost, biće uručeno Milošu Latinoviću za roman “Četiri ludila”, u izdanju Vulkana.

Na Sajmu knjiga biće uručena i nagrada “Zaharije Orfelin”, a na izložbi umetnosti Art expo nagrada “Sava Šumanović”, koju je dobio Igor Antić.

Art Expo nudi izložbu japanskih skulptura iz fundusa Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra u Kikindi, nastalih od osnivanja 1982. godine do sada.

Najveći popust - do 70 odsto, nude Preporod, Milorad Vujović i Akademska misao, dok su među izlagačima koji će cene sniziti i do 60 odsto Pan knjiga i Kreativni centar. Popust  do 50 odsto najavljen je na štandovima Malog princa, Javor izdavaštva, Algoritma, Miloša Savina, Kairosa i Sezam booka. Krajiški privrednik, Ganeša klub i Zavod za udžbenike sniziće cene knjiga do 40 odsto, dok će na štandu Oksford centra biti niže do 30 odsto. Kulturni centar Novog Sada i Feng Shui Institut nude popust do 20 odsto, a ostali izlagači od 10 do 20 odsto.

*Foto: Novosadski sajam

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.