• Search form

20.10.2016 | 23:28

Samuraji, školarci, policajci...

Samuraji, školarci, policajci...

Revija japanskih filmova „Živopisne priče iz Japana“ svečano je otvorena 20. oktobra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke uz ogromno interesovanje publike koja je ispunila salu u Kosovskoj do poslednjeg mesta, pa je uneto i 30-ak dodatnih stolica, a veliki broj najupornijih gledalaca odlučio je da prati film stojeći. Zbog velikog interesovanja, organizovana je još jedna, takođe besplatna projekcija filma „Mačka samurajTakešija Vatanabea i Jošitake Jamagučija.

Ambasador Japana u Beogradu Đuiči Takahara izjavio je da je bio prijatno iznenađen kada je video koliko mnogo ljudi stiže u Muzej Kinoteke, gde će naredna dva dana biti prikazana još četiri japanska filma novije produkcije.

Takahara je poručio publici da će uživati u filmovima koji obrađuju raznovrsne teme i čiji su glavni likovi samuraji, školarci, policajci... Priče se protežu kroz period od 400 godina, od vremena zaraćenih država do danas.

„Očekujem da ćete nakon ovog festivala, upoznajući različite karaktere i likove u filmovima, bolje razumeti način mišljenja i života Japanaca“, rekao je Takahara i izrazio uverenje da će publika sagledati Japan iz nekog drugog ugla, te da će takvi kulturni događaji doprineti učvršćivanju prijateljskih odnosa Japana i Srbije.

Goste na otvaranju revije japanskog filma, koju organizuju Jugoslovenska kinoteka, Japanska fondacija i ambasada Japana, pozdravio je i upravnik Muzeja Kinoteke Marjan Vujović, koji je izrazio zadovoljstvo nastavkom saradnje sa japanskom ambasadom i istakao da je time omogućeno publici da uživa u filmovima koje inače ne bi mogla da pogleda u bioskopima.

Film odabran za otvaranje „Mačka samuraj“ iz 2014. godine priča je o čuvenom i opasnom samuraju koji se kroz druženje sa mačkom polako menja, a prema rečima ambasadora Takahare, deo je novog modnog trenda, jer su motivi sa mačkama pravi hit u Japanu

„Mačke se pojavljuju na mnogim proizvodima, kao likovi u filmovima i televizijskim serijama, popularne su kao tema u književnosti. Ovaj film je deo te mode“, rekao je Takahara.

Publika će videti i film “Okrugli sto” o devojčici Koko koja je najmlađa u osmočlanoj porodici, a nije baš oduševljena saznanjem da joj je majka ponovo trudna.

Za 21. oktobar najavljen je i film “Lovac kroz vreme” o novinaru koji putuje kroz vreme, dok će u završnici programa biti prikazan film “Specijalne jedinice: Crveni i beli dosije” o timu vrhunskih specijalaca, te “Plutajući zamak”, čija se radnja događa u 1589. godini, kada se moćni gospodar Tojotomi Hidejoši nalazi na korak od ispunjenja ambicije o ujedinjenom Japanu pod njegovom zastavom.

Ulaz na otvaranje bio je besplatan, a cena ulaznice narednih dana je 150 dinara.

Program se nalazi u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.