• Search form

03.09.2018 | 16:34

Saosećanje Vukosavljevića sa brazilskim kolegom

Saosećanje Vukosavljevića sa brazilskim kolegom

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je 3. septembra izraze saosećanja ministru kulture Brazila Serhiu Sau Leitaou povodom tragičnog događaja koji je zadesio Nacionalni muzej u Rio de Žaneiru.

“Povodom tragičnog događaja koji je zadesio Nacionalni muzej u Rio de Žaneiru, u ime Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao i u svoje lično ime, izražavam duboko žaljenje zbog neizmernog gubitka za kulturu Federativne Republike Brazila, ali i svih svetskih kultura”, naveo je Vukosavljević.

Vukosavljević je uputio brazilskom kolegi izraze “dubokog poštovanja i iskrenog saosećanja”, saopštilo je Ministarstvo kulture.  

Nacionalni muzej u Riju, koji sadrži više od 20 miliona eksponata, gotovo je u potpunosti uništen u velikom požaru koji je izbio 2. septembra uveče, po okončanju radnog vremena.

Foto: Halley Pacheco de Oliveira, CC BY-SA 3.0

Muzejski zvaničnici, kako su preneli brazilski mediji, požalili su se na nedostatak državne finansijske podrške toj instituciji, koja je obeležava tokom 2018. godine dva veka postojanja.

Ministar kulture izjavio je da je “tragedija mogla da bude izbegnuta” da su uloženi napori da se počne proces rekonstrukcije Muzeja.

Brazilski predsednik Mišel Temer izjavio je da je “tužan dan za sve Brazilce”, s obzirom da je “200 godina rada, istraživanja i znanja izgubljeno”.

Zamenik direktora Nacionalnog muzeja Luiz Fernando Dias Duarte izrazio je ljutnju povodom tragičnog događaja, optužujući brazilske vlasti za “manjak pažnje”.

“Borili smo se godinama sa različitim vladama da obezbedimo adekvatnu zaštitu svega što je danas uništeno”, rekao je on.

Muzej je morao da zatvori trećinu od 30 izložbi zbog smanjenog budžeta.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.