• Search form

29.06.2018 | 00:23

Saxon otvorili 52. Gitarijadu

Saxon otvorili 52. Gitarijadu

Britanski hevi-metal bend Saxon otvorio je 28. juna 52. Gitarijadu u Zaječaru gotovo dvočasovnim koncertom na kojem je izveo numere sa novog, 22. albuma “Thunderbolt”, ali i najveće hitove iz višedecenijske karijere, a obožavaocima je obećao i ponovni dolazak.

Energičan koncert, tokom kojeg je Bif Bajford (Biff Byford) pokazao izuzetnu vitalnost uprkos godinama, započet je naslovnom pesmom sa albuma “Thunderbolt”, nešto starijom “Sacrifice” sa istoimenog albuma iz 2013. godine, te takođe jednom od najnovijih “Nosferatu (The Vampires Waltz)”. Kao što je Bajford obećao na konferenciji za novinare uoči nastupa, potom su usledili stari hitovi, poput “Motorcycle Man” i “747 (Strangers in the Night)” sa albuma “Wheels of Steel” (1980), “Power and Glory” sa istoimenog albuma iz 1983. godine.

Tokom poslednjih 15-ak minuta regularnog dela koncerta Saxon su izveli najveće hitove iz karijere koju su započeli još krajem 70-ih, a na bisu su, uz jednu novu pesmu, svirali i “Crusader” sa istoimenog albuma iz 1984. i “Princes of the Night” sa njihovog debi albuma “Denim and Leather” iz 1981.

Bajforda je interesovalo da li je publika nabavila njihov najnoviji album, komentarisao je da je vreme (prohladno i kišovito) kao u Engleskoj, a preneo je i da su ga organizatori podsetili da je grupa Saxon svirala u Beogradu još 1983. godine.

Uz obećanje o ponovnom dolasku, Saxon su izrazili zadovoljstvo učešćem na 52. Gitarijadi i objavom na Fejsbuku, za koju je sam Bajford snimio video u jednom trenutku, slikajući se sa mnogobrojnom publikom.

Uoči koncerta, Bajford je na konferenciji za novinare obećao dobru svirku sa mešavinom starih i novih pesama, napominjući da je svaki njihov nastup drugačiji, jer uvek menjaju repertoar.

Povodom takmičenja mladih bendova na Gitarijadi, rekao je da je dobro što je zaječarski festival mešavina raznih rok grupa i dodao da podržava to da mladi sviraju, te da i njegov 20-godišnji sin ima bend.

Saxon su nedavno završili turneju sa Judas Priest koje obožavaju i, kako je rekao Bajford, bilo im je fantastično.

Povodom omaža pokojnom Lemiju (Lemmy) iz Motorheada, odnosno pesme “They Played Rock and Roll” na novom albumu, Bajfor je rekao da su bili stari prijatelji i da su svirali zajedno sa Motorheadom još na turneji 1979. godine, koja je Saxonu bila prva.

Foto: SEEcult.org

Bajford je rekao i da ne bi ništa menjao u karijeri, posebno sada, kada im je super u životu.

“2018. godina je dobra za muziku i za naš bend”, dodao je Bajford, koga su novinari pitali i da li je probao Zaječarsko pivo, da li prati Svetsko prvenstvo u fudbalu i za koga navija… Rekao je da, naravno, navija za Englesku, koja je, inače, upravo u vreme početka njihovog nastupa - izgubila od Belgije.

Medju učesnicima prve večeri 52. Gitarijade, koja je okupila gotovo ceo Zaječar i okolinu, pa i čitave porodice s decom, bio je i kumanovski bend Ki, koji je pobedio 2017. godine, a oko ponoći su nastupili Psihomodo pop.

Za 29. jun najavljeni su nastupi grupa Hadži prodane duše i Galija, nakon čega će se predstaviti polufinalisti, a u završnici večeri nastupiće Neverne bebe i Nikola Čuturilo.

Finale 52. Gitarijade biće održano 30. juna, a nastupiće zaječarski bend Vacuum, te Partibrejkers, finalisti, a potom Bili Ajdol i na samom kraju Dejan Cukić i Spori ritam bend.

Za takmičarski program 52. Gitarijade u Zaječaru odabrano je deset demo bendova iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a ukupno ih je bilo prijavljeno oko 70.

Učestvuju: Amnezija iz Beograda, Red Danger iz Negotina, Kler iz Novog Sada, Rov iz Smedereva, Infinitiv iz Požarevca, Cornix iz Banjaluke, The Synergy iz Tuzle, Navy ne obećava iz Beograda, Aleja velikana iz Beograda i GMO iz Zaječara.

Komisiju za izbor bendova činili su Milan Đurđević iz Nevernih beba, direktor Narodnog pozorišta Zoran Radmilović – Centra za kulturu Zaječar Vladimir Đuričić i rok novinarka i PR Gitarijade Jadranka Janković Nešić.

Festivalski sajt je gitarijada.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.