• Search form

09.03.2018 | 19:25

Slovenija i Srbija o nasleđu i saradnji

Slovenija i Srbija o nasleđu i saradnji

Ministri kulture Slovenije i Srbije Anton Peršak i Vladan Vukosavljević razgovarali su 9. marta u Ljubljani o podeli kulturnog nasleđa i razvoju saradnje, što su bile teme i njihovog prethodnog susreta početkom februara, kada je na Brdu kod Kranja održana zajednička sednica vlada dve zemlje.

Prema saopštenju Ministarstva kulture i informisanja Srbije, razgovor se odnosio na pitanja “u vezi sa predmetima kulturnog nasleđa koji se nalaze u institucijama kulture u obe zemlje”. Ujedno je održan “sastanak ekspertskih grupa Slovenije i Srbije o statusu predmeta” koji je, kako je navedeno, protekao u konstruktivnoj atmosferi.

Teme razgovora Vukosavljevića i Peršaka su bile i jačanje saradnje u ostalim oblastima kulture i umetnosti, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, navodeći da je razgovor protekao u duhu dobre volje i međusobnog razumevanja uz spremnost obe strane da se pronađu najbolji modaliteti za dalje unapređenje saradnje.

Slovenačko Ministarstvo kulture saopštilo je da je sastanak stručnjaka za podelu kulturnog nasleđa održan uspešno i u pozitivnom duhu, a naredni sastanak perdviđen je za drugu polovinu aprila.

Sastanak dva ministra održan je na osnovu dogovora postignutog nakon zajedničke sednice dve vlade, a ministri su nakon razgovora obišli i nedavno obnovljenovu Plečnikovu kuću.

Slovenija je, kako su nakon zajedničke sednice dve vlade preneli slovenački mediji, sačinila listu od 300 objekata kulturnog nasleđa koje želi da joj se vrate. Među njima je i 18 originalnih slovenačkih filmova, koji se čuvaju u Beogradu.

Ministri Prešak i Vukosavljević tada su poptisali Pismo o namerama saradnje Slovenije i Srbije u oblasti filmske industrije.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.