• Search form

07.10.2017 | 11:03

Solo koncert Minke Popović u Artgetu

Solo koncert Minke Popović u Artgetu

Nagrađivana mlada pijanistkinja Minka Popović, koja gradi zapaženu karijeru u Srbiji i na međunarodnom nivou, održaće 9. oktobra solistički koncert u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, a izvešće dela Mocarta, Janačeka, Bartoka i Albeniza.

Minka Popović diplomirala je 2008. godine kao student generacije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Nevene Popović, a zatim je nastavila školovanje na prestižnom Mocarteumu u Salcburgu, gde je 2016. sa najvišim ocenama završila master-studije, u klasi prof. Kordelije Hofer Tojč (Cordelia Höfer-Teutsch). Studirala je i u klasi prof. Eldara Neboljšina na Visokoj školi za muziku “Hans Ajsler” u Berlinu.

Među brojnim nagradama na nacionalnim i internacionalnim pijanističkim takmičenjima, izdvajaju se: druge nagrade na međunarodnom konkursu u Atini (2006) i na “Villa de Capdepera” internacionalnom takmičenju u Španiji (2006), specijalna prva nagrada na prvom Banjalučkom bijenalu (2008), treća nagrada na konkursu “XXI Ramon Lull Rotary Club Piano Competition” u Španiji (2014), nagrada porodice Karađorđević za izuzetna dostignuća, kao i nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za najboljeg mladog umetnika u 2013. godini.

Programom “Listomanija”, u čast kompozitora Franca Lista, debitovala je na sceni Berlinske filharmonije 2011. godine, na kojoj je dve godine kasnije ponovila uspeh novim projektom.

Svirala je i na brojnim scenama širom Srbije, ali i u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Grčkoj, Austriji, Nemačkoj, Španiji i Rumuniji, te nastupala za različite radio i televizijske emisije.

Pored solističkih angažmana, aktivno nastupa i sa različitim kamernim ansamblima. Između ostalog, sa Triom Susak osvojila je prvu nagradu na internacionalnom konkursu u Braunšvajgu 2012. godine, kada su snimili i CD sa delima Glinke, Vebera, Ravela i Petersona.

Trenutno najviše sarađuje sa slovenačkim flautistom Markom Zupanom i solistima iz Salcburške filharmonije, kao i sa Mocarteum orkestrom u Salcburgu, gde živi i radi. Sa Zupanom je u maju ove godine nastupila na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu, a izveli su dela nemačkog romantizma inspirisana tragičnim ljubavnim pričama, uz učešće glumice Marija Stokić. Prethodno su gostovali početkom godine i u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, takođe tumačeći dela nemačkog romantizma.

Minka Popović je i umetnički direktor Susačkih glazbenih večeri, muzičkog festivala na ostrvu Susak u Hrvatskoj, koji već više od deset godina okuplja eminentne izvođače iz celog sveta.

Koncert u Galeriji Artget pocinje u 21 sat, a ulaz je besplatan.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.