• Search form

11.10.2016 | 15:30

Sputavanje - oslobađanje

Sputavanje - oslobađanje

Izložba 'Sputavanje - oslobađanje' Maje Beganović i Zorana L. Pantelića biće otvorena 13. oktobra u Umetničkom prostoru U10 u Beogradu, a prema navodima autora, njihova namera je da podsete na moguća rešenja, a ne nametanje jednog modela sveta i njegovih zakona, jer oslobađanje počinje svešću o zatvoru rutine i iscrtavanjem njegovih granica. 

“Sputavanje sadrži oslobađanje. Oslobađamo se sputavanja. Mrak je samo tamo gde nismo pustili (dopustili svetlo). Ovo je performans oslobađanja i osvetljavanja. Sputavanje je proces koji je trajao. Sputani smo bili godinama. Sve što sadrži dvojnost nije pravi odraz stvari, jer postoji samo jedno. A ono što mu je prethodilo je bila neminovnost stvari do stupnja probuđenosti i svesnosti. Janus gubi bitku, jer i prošlost i budućnost nadvladani su sadašnjim trenutkom. Sve je sada i ovde. I to je oslobađajuće”, navela je Maja Beganović povodom izložbe i performansa “Sputavanje – oslobađanje”.

Maja Beganović, rođena u Sarajevu 1980. godine, diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Čedomira Vasića. Bavi se performansom, instalacijama, videom i slikarstvom, a izlagala je na više od deset samostalnih i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Takođe, učestvovala je na brojnim međunarodnim umetničkim radionicama.

Zoran L. Pantelić, rođen 1961 u Beogradu, studirao je stomatologiju i mašinstvo, a diplomirao je arhitekturu. Bavi se dizajnom, slikarstvom, proširenim medijima, filmom, fotografijom... Član je ULUPUDS-a, ULUS-a i arhitektonskih strukovnih udruženja. Izlagao je na svim većim kolektivnim izložbama i festivalima u zemlji (Oktobarski salon, Zlatno pero, Majska izložba, Salon arhitekture, Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma), te publikovao radove u zemlji i inostranstvu i priredio veći broj samostalnih izložbi i nastupa.

Dobio je više nagrada i priznanja u oblasti arhitekture i proširenih medija, među kojima su specijalna nagrada Borbe za arhitekturu 1992. godine za projekat “Trg žrtava”, nagrada Privredne komore Beograda 1993. za multimedijalni projekat “Fantastični grad”, nagrada D. P. Đuro Salaj, te 37. Zlatno pero Beograda 1995. godine za scensku obradu spota “Plavi grad”.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.