• Search form

31.12.2017 | 10:07

Srbija među najpoželjnijim destinacijama 2018.

Srbija među najpoželjnijim destinacijama 2018.

Srbija se na kraju 2017. godine našla na uticajnim listama turističkih destinacija koje treba posetiti u 2018 – CNN ju je uvrstio na drugo mesto svoje liste, a francuski turoperater Voyageurs du Monde naveo ju je kao treću najpoželjniju destinaciju u 2018. godini.

CNN je naveo za Srbiju da nije najposećenija među zemljama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije, ali konačno se ističe kao evropska destinacija. Posebno je pomenuo Nacionalni park Tara sa šumovitim obroncima koji se uzdižu nad dubokim klisurama.

Osim Srbije, na listi CNN-a su i Malta, čiji je grad Valeta izabran za Evropsku prestonicu kulture 2018. godine, zatim Zelenortska osrtva, Nacionalni park Botum Sakor u Kambodži, najstariji kanadski nacionalni park Banf, Nagano u Japanu, grad Puebla u Meksiku, Esauira u Maroku, Per u Australiji, Ruanda, Krit, Lisabon, Junan u Kini, Ešvil u Severnoj Karolini, Nju Orleans, južnokorejski grad PjongČang, u kojem će biti održane Zimske Olimpijske igre 2018…

Francuski turoperater Voyageurs du Monde, koji posluje u više desetina poslovnica širom Francuske, Švajcarske i Belgije, pozicionirao je Srbiju kao treću najpoželjniju destinaciju u 2018. godini pored Grenlanda, Egipta, Havaja, Nikaragve, Filipina, Mozambika, Danske, Francuske i Alžira.

Kako je navedeno, Srbija je, posle stigmatizacije izazvane mračnim 90-im, doživela potpuni preporod.

“Uokviren Dunavom i širokom ravnicom Vojvodine, glavni grad Beograd, kulturno srce koje nikada nije prestalo da kuca, danas se kreće novim korakom. Ostaci viševekovne istorije prepliću se sa uzavrelom andergraund kulturom. Nekadašnji industrijski kvart Savamala postao je novi bastion ulične umetnosti, mikro kulturnih centara, galerija u podrumima, mladi kreatori redizajniraju stari tržni centar iz 90-ih u novi centar mode, stari stanovi pretvaraju se u plesne dvorane sa međunarodno poznatim DJ-evima… Da, Beograd je ozbiljan kandidat u trci za novi Berlin. Uz dodatak slovenske duše”, navedeno je u opisu francuskog operatera.

Prema navodima Turističke organizacije Srbije, uspeh na svetskim listama rezultat je intenzivnih promotivnih i marketinških kampanja koje je sprovela tokom 2017. godine na globalnim turističkim tržištima.

Medijska kampanja o Srbiji emitovana je na globalnim mrežama BBC World i Eurosport. Promotivni poluminutni spot prikazan je više od 600 puta u zemljama Evrope i u SAD, a uz akcenat na letnju i zimsku turističku sezonu, tu aktivnost pratila je i digitalna promocija na portalima tih mreža. Promotivne aktivnosti nastavljene su na britanskom TV Channel 5, a u toku je i emitovanje spotova o lepotama Srbije na Travel Channel. Objavljeni su članci i reportaže u najpoznatijim medijima kao što su: britanski Guardian i Independent, američki Vogue i Conde Nast Traveller, italijanski La Reppublica i Corrriere de la Serra, ruski National Geographic i Komsomoljskaja pravda, francuski Madam Figaro i Parisien, nemački Freie Presse, Hamburger Abend Blatt i Berliner Morgen Post, a emitovana je i kampanja na BBC Radio 4 i Radio 6.

TOS je, kako navodi, organizovala veliki broj posebnih prezentacija i događaja, promocija i radionica za poslovne partnere, kao i studijska putovanja za 140 inostranih novinara iz najpoznatijih svetskih novinarskih kuća, kao i za američke blogere.

U Srbiji je, inače, od januara do novembra 2017. godine boravilo ukupno 2,8 miliona turista, što je za 12% više u odnosu na isti period 2016. godine. Domaćih turista bilo je 1,47 miliona (+8%  nego 2016), odnosno 52% od ukupnog broja gostiju, a stranih turista 1,38 milion (+ 18%), odnosno 48% od ukupnog broja gostiju.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, među stranim turistima najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Bosne i Hercegovine (219.253 noćenja), a zatim slede turisti iz Crne Gore (184.544), Turske (154.519), Rusije (143.385), Nemačke (139.871), Hrvatske (137.570)…

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.