• Search form

16.05.2017 | 14:08

Srpski filmovi u Kanu

Srpski filmovi u Kanu

Filmski centar Srbije (FCS) najavio je jednu od dosad najuspešnijih prezentacija srpske kinematografije na Kanskom filmskom festivalu, uključujući projekciju filma “Skupljači perja” (1967) Aleksandra Saše Petrovića u zvaničnom programu festivalskih klasika.

U okviru bočnog programa Acid Trip, biće prikazano sedam srpskih ostvarenja mladih reditelja, najavio je FCS, koji će u Kanu potpisati i Ugovor o saradnji sa francuskim Nаcionаlnim centrom zа kinemаtogrаfiju i pokretne slike (CNC).

Film “Skupljači perja” biće prikazan u okviru progrаmа Kаn klаsik na 70. Kаnskom filmskom festivalu, na inicijativu Jugoslovenske kinoteke, koja je obezbedila novu kopiju tog remek-dela koje je 1967. godine nаgrаđeno Velikom nаgrаdom žirijа u Kanu.

Skupljači perja”, u kojem glavne uloge igraju doajeni srpskog glumišta: Bekim Fehmiu, Velimir Bаtа Živojinović i Oliverа Kаtаrinа, a biće prvi srpski film u progrаmu Kаn klаsik, a na programu je 24. maja u dvorani “Bunjuel” od 21.30 sati. Projekciji će prisustvovati i Olivera Katarina, čiji će dolazak u Kan pomoći FCS.

Program Kan klasik čini 16 ostvarenja nastalih u periodu od 1946. do 1992. godine, a pored “Skupljača perja”, biće prikazani i drugi filmski klasici, kao što su “Uvećanje”, “Sav taj džez”, “Carstvo čula”, “Bitka za prugu”…

U okviru programa Acid Trip #1: Serbia, Festival autorskog filma predstaviće od 19. do 21. maja sedam filmova mladih srpskih filmskih reditelja: dva dugometražna i pet kratkih.

Reč je o kratkim filmovima “TranzicijaMilice Tomović, “Kamen u ruciStefana Ivančića, “Izlaz u slučaju opasnostiVladimira Tagića, “Dos patriasKoste Ristića i “If I Had It My Way I Would Never LeaveMarka Grbe Singa, kao i o dugometražnim filmovima “VlažnostNikole Ljuce (20. maj) i “Rekvijem za gospođu J.Bojana Vuletića (21. maj).

Sve projekcije počinju od 16 časova u bioskopu Aleksandar III, a prisustvovaće i autori filmova čiji će dolazak u Kan takođe pomoći FCS. Za 22. maj je planiran veliki koktel u organizaciji ACID-a, uz podršku Festivala autorskog filma i FCS-a.

FCS će za vreme 70. Kana potpisati Ugovor o saradnji sa francuskim Nаcionаlnim centrom zа kinemаtogrаfiju i pokretne slike (CNC), koji je proistekao iz bliskih veza dve zemlje u oblаsti kinemаtogrаfije i trаdicije kulturne saradnje, kao i iz potrebe za jаčаnje bilаterаlnih odnosа u cilju podsticаnjа trаnsferа znаnjа i rаzmenu dobrih prаksi. Jedan od glavnih ciljeva, kako je naveo FCS, jeste razmena saznanja u oblastima koje su neophodne za pravilno upravljanje filmskim arhivama, naročito u oblasti tehničkih pitanja, kao i razvijanje međunarodnih koprodukcija i organizovanje susreta između francuskih i srpskih producenata. Ugovor obuhvata važne stavke kako što su koprodukcije, filmsko nаsleđe, audiovizuelno obrаzovаnje, institucionаlna rаzmena i zajednička borba protiv piraterije.

Učešće u Kanu, kako je istakao FCS, izborila su i dva srpska producenta koja će predstaviti nove projekte - Jovana Nikolić će u okviru programa Producenti na potezu (Producers on the Move) predstaviti projekat dokumentarnog filma “Crna svadba” koji režira Dragan Nikolić, dok će Milan Stojanović, u okviru Producentske mreže (Producers Network), predstaviti projekat novog igranog filma u režiji Ivana Ikića, melodrame “Korisnici”.

I sam FCS će, kao i godinama unazad, biti prisutan na Kanskom festivalu, a na svom štandu je najavio dva kataloga. U prvom su predstavljeni igrani filmovi – kako oni koji su završeni i prikazani u prethodnih godinu dana, tako i novi projekti u fazi produkcije, postprodukcije i pripreme, uključujući i manjinske koprodukcije i filmove nagrađene na Festu i Martovskom festivalu – oko 60 igranih filmova različitih dužina i žanrova. U tom katalogu se nalazi i kritičarsko-fenomenološki osvrt na fenomen “Skupljača perja”, vodič kroz ovogodišnji Acid Trip, lista najgledanijih filmova u Srbiji tokom 2016. godine, kao i tekstovi u kojima se prestavljaju novi projekti producenata Jovane Nikolić i Milana Stojanovića.

U drugom katalogu zastupljeni su isključivo dokumentarni filmovi – njih više od 40, podeljenih na četiri sekcije (Prikazani/završeni filmovi, U produkciji & postporodukciji, Manjinske koprodukcije i Filmovi nagrađeni na Martovskom festivalu).

Katalozi su na engleskom jeziku, a oba je dizajnirao Nenad Radojčić, član dizajnerskog tima Braća burazeri.

Jubilarni, 70. Kanski festival prikazaće od 17. do 28. maja u konkurenciji za Zlatnu palmu nove filmove Mihaela Hanekea, Sofije Kopole, Mišela Azanavisijusa, Fatiha Akina, Noe Baumbaha, Fransoa Ozona… Predsednik žirija je španski reditelj Pedro Almodovar, a ceremonije otvaranja i zatvaranja festivala vodiće italijanska glumica Monika Beluči, zvezda najnovijeg filma Emira KusturiceNa mlečnom putu”.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.