• Search form

04.04.2018 | 18:18

Šta će svet da kaže...

Šta će svet da kaže...

Predstava “Dom Bernarde Albe”, prema drami Federika Garsije Lorke, u režiji Ane Grigorović, biće premijerno izvedena 5. aprila na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu, a na osnovu adaptacije teksta, u prvom planu biće motiv straha od toga “šta će svet da kaže”.

Ana Grigorović, koja prvi put režira u NP, izjavila je da je taj komad bio “veliki izazov pošto se radi o klasiku  za koji se danas može reći da ni po čemu nije savremen”.

“Polazište mog istraživanja u pristupu komadu bilo je šta je u tom tekstu ono što se nas tiče danas. Zaplet je jednostavan - nakon smrti glave porodice, udovica Bernarda Alba zatvara svojih pet kćeri u kuću, na osam godina žalosti za ocem, a u želji da ih zaštiti od sredine, od zlih muškaraca. To pokreće niz zapleta među njima, ispod mirne površine tinjaju strasti, što dovodi do uništenja porodice”, rekla je 4. aprila na konferenciji za novinare rediteljka, koja je sarađivala sa autorkom adaptacije teksta i dramaturškinjom Vanjom Nikolić.

“Kada gledamo iz današnje vizure nije nam jasno - kako to zatvaranje na osam godina, šta to znači u našem vremenu svih seksualnih sloboda. Polazište za osavremenjivanje jeste motiv Bernarde Albe da zatvori ćerke. Mi živimo u nekom reklo bi se malograđanskom društvu i u stalnom smo strahu šta će svet da kaže o nama, šta se priča o nama. I zapravo tim motivom koji smo dali Bernardi otvorili smo novi svet”, rekla je Ana Grigorović.

Kako je dodala Ana Grigorović, ovo čitanje se na neki način poigrava dekonstrukcijom klasike, ali ostaje u epohi, radnja se dešava 1936. kada je komad i napisan, a “zapravo način na koji se to dešava je za nas savremen, jer se bavi pitanjima koja se nas i dalje tiču”.

Vanja Nikolić je izjavila da je “glavna opasnost ovog teksta za postavljanje na scenu  - monotonija u ritmu”.

“Ana i ja smo gledale da uspostavimo ritam koji će biti dobar i preneti sve što glumci imaju da iskažu, da se na kraju ispriča ona priča koja nam je bila primarna, a to je ono: šta će svet da kaže i način na koji strahujemo od toga”, dodala je Vanja Nikolić.

Prema njenim navdima, u adaptaciji je tekst očišćen od stvari koje su bile suvišne za ovo čitanje.

“U toku procesa se zajedno sa glumicama radilo na tekstu. Čak mesec i po dana bavili smo se samo čitanjem teksta, tako da je svaka replika pročišćena baš onako kako svakoj glumici i liku odgovara”, rekla je Vanja Nikolić.

Naslovnu ulogu igra Dara Džokić, koje nije bila na konferenciji, a važan lik služavke Ponsije, jedine veze između žena u kući i živog španskog sela, tumači prvakinja srpskog glumišta Svetlana Bojković.

Ćerke igraju Zlatija Ocokoljić Ivanović, Dubravka Kovjanić, Zorana Bećić, Sloboda Mićalović i Suzana Lukić, dok samo glasom učestvuje Rada Đuričin, a pojavljuje se i devojčica Sara Vuksanović.

Svetlana Bojković je rekla da je pre početka proba razgovarala sa rediteljkom i da joj se svideo njen koncept.

“Istina, tada ga nisam shvatila do kraja, ali mi je polazište bilo interesantno. Pristupila sam radu i drago mi je zbog toga, bez obzira što je bilo i dosta naporno i trajalo je. Ja sam vrlo stroga i prema predstavama u kojima i sama učestvujem, ali mogu i kao takva da kažem da smo uradili dobar posao”, rekla je Svetlana Bojković.

Suzana Lukić je napomenula da u Lorkinom tekstu, kada se čita, svaka reč zvuči lepo i tačno, kao da ni jedna druga ne može stajati umesto nje, ali kada se izgovori naglas nastaje problem.

“Lorka je pre svega poeta. Naš trud je bio da te divne reči izgovorimo na način na koji ih je danas moguće čuti. Mi svi imamo ogromno poštovanje prema Lorki kao klasiku, ali smo nastojali, a smatram i uspeli da ga dovedemo u 21. vek”, rekla je Suzana Lukić.

Željko Hubač je istakao da je ovo “remek delo svetske klasike o koje su mnogi reditelji lomili zube”, ali da je rediteljski koncept Ane Grigorović jedan od boljih koje je pročitao za gotovo četiri godine koliko je direktor Drame Narodnog pozorišta.

“Ovo čitanje klasika daće uzbudljivu predstavu punu emocije, krvi i mesa”, rekao je Hubač.

Hubač je naglasio da mu je veoma drago što se na scenu NP vraća Svetlana Bojković, kao i što će prvi put u Narodnom pozorištu zaigrati Dara Džokić.

Scenografkinja je Marija Jevtić, kostimografkinja Katarina Grčić Nikolić, kompozitorka Maja Bosnić.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.