• Search form

04.04.2018 | 18:18

Šta će svet da kaže...

Šta će svet da kaže...

Predstava “Dom Bernarde Albe”, prema drami Federika Garsije Lorke, u režiji Ane Grigorović, biće premijerno izvedena 5. aprila na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu, a na osnovu adaptacije teksta, u prvom planu biće motiv straha od toga “šta će svet da kaže”.

Ana Grigorović, koja prvi put režira u NP, izjavila je da je taj komad bio “veliki izazov pošto se radi o klasiku  za koji se danas može reći da ni po čemu nije savremen”.

“Polazište mog istraživanja u pristupu komadu bilo je šta je u tom tekstu ono što se nas tiče danas. Zaplet je jednostavan - nakon smrti glave porodice, udovica Bernarda Alba zatvara svojih pet kćeri u kuću, na osam godina žalosti za ocem, a u želji da ih zaštiti od sredine, od zlih muškaraca. To pokreće niz zapleta među njima, ispod mirne površine tinjaju strasti, što dovodi do uništenja porodice”, rekla je 4. aprila na konferenciji za novinare rediteljka, koja je sarađivala sa autorkom adaptacije teksta i dramaturškinjom Vanjom Nikolić.

“Kada gledamo iz današnje vizure nije nam jasno - kako to zatvaranje na osam godina, šta to znači u našem vremenu svih seksualnih sloboda. Polazište za osavremenjivanje jeste motiv Bernarde Albe da zatvori ćerke. Mi živimo u nekom reklo bi se malograđanskom društvu i u stalnom smo strahu šta će svet da kaže o nama, šta se priča o nama. I zapravo tim motivom koji smo dali Bernardi otvorili smo novi svet”, rekla je Ana Grigorović.

Kako je dodala Ana Grigorović, ovo čitanje se na neki način poigrava dekonstrukcijom klasike, ali ostaje u epohi, radnja se dešava 1936. kada je komad i napisan, a “zapravo način na koji se to dešava je za nas savremen, jer se bavi pitanjima koja se nas i dalje tiču”.

Vanja Nikolić je izjavila da je “glavna opasnost ovog teksta za postavljanje na scenu  - monotonija u ritmu”.

“Ana i ja smo gledale da uspostavimo ritam koji će biti dobar i preneti sve što glumci imaju da iskažu, da se na kraju ispriča ona priča koja nam je bila primarna, a to je ono: šta će svet da kaže i način na koji strahujemo od toga”, dodala je Vanja Nikolić.

Prema njenim navdima, u adaptaciji je tekst očišćen od stvari koje su bile suvišne za ovo čitanje.

“U toku procesa se zajedno sa glumicama radilo na tekstu. Čak mesec i po dana bavili smo se samo čitanjem teksta, tako da je svaka replika pročišćena baš onako kako svakoj glumici i liku odgovara”, rekla je Vanja Nikolić.

Naslovnu ulogu igra Dara Džokić, koje nije bila na konferenciji, a važan lik služavke Ponsije, jedine veze između žena u kući i živog španskog sela, tumači prvakinja srpskog glumišta Svetlana Bojković.

Ćerke igraju Zlatija Ocokoljić Ivanović, Dubravka Kovjanić, Zorana Bećić, Sloboda Mićalović i Suzana Lukić, dok samo glasom učestvuje Rada Đuričin, a pojavljuje se i devojčica Sara Vuksanović.

Svetlana Bojković je rekla da je pre početka proba razgovarala sa rediteljkom i da joj se svideo njen koncept.

“Istina, tada ga nisam shvatila do kraja, ali mi je polazište bilo interesantno. Pristupila sam radu i drago mi je zbog toga, bez obzira što je bilo i dosta naporno i trajalo je. Ja sam vrlo stroga i prema predstavama u kojima i sama učestvujem, ali mogu i kao takva da kažem da smo uradili dobar posao”, rekla je Svetlana Bojković.

Suzana Lukić je napomenula da u Lorkinom tekstu, kada se čita, svaka reč zvuči lepo i tačno, kao da ni jedna druga ne može stajati umesto nje, ali kada se izgovori naglas nastaje problem.

“Lorka je pre svega poeta. Naš trud je bio da te divne reči izgovorimo na način na koji ih je danas moguće čuti. Mi svi imamo ogromno poštovanje prema Lorki kao klasiku, ali smo nastojali, a smatram i uspeli da ga dovedemo u 21. vek”, rekla je Suzana Lukić.

Željko Hubač je istakao da je ovo “remek delo svetske klasike o koje su mnogi reditelji lomili zube”, ali da je rediteljski koncept Ane Grigorović jedan od boljih koje je pročitao za gotovo četiri godine koliko je direktor Drame Narodnog pozorišta.

“Ovo čitanje klasika daće uzbudljivu predstavu punu emocije, krvi i mesa”, rekao je Hubač.

Hubač je naglasio da mu je veoma drago što se na scenu NP vraća Svetlana Bojković, kao i što će prvi put u Narodnom pozorištu zaigrati Dara Džokić.

Scenografkinja je Marija Jevtić, kostimografkinja Katarina Grčić Nikolić, kompozitorka Maja Bosnić.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.