• Search form

26.12.2017 | 21:27

Staša Bajac pobednica Hartefaktovog konkursa

Staša Bajac pobednica Hartefaktovog konkursa

Pobednica petog Hartefaktovog regionalnog Konkursa za najbolji angažovani celovečernji dramski tekst je Staša Bajac, a nagradjena je za dramu “Ovaj će biti drugačiji” o mladim ženama u svetu nasilja.

Uz pobedničku dramu, u užoj selekciji bile su i “Ljudožderka ili kako sam ubila svoju porodicuLejle Kalamujić, “Dnevna doza mazohizmaDine Vukelić, “KućaBenjamina Hasića i “Da li bi htela da se još ponekad nađemo: igrokaz o silovanjuAne Isaković i Ramiza Huremagića.

Postdramska bajka Staše Bajac “Ovaj će biti drugačiji” suočava dnevne snove mladih žena sa istinom noćne more. U svetu spektakla, prihvaćenih modela potrošnje i poželjnog ponašanja, maštanje o idealnom muškarcu sudara se sa mačizmom, mizoginijom, vulgarnim seksom i nasiljem. Posledice su gubitak iluzija i nasilje koje mlada žena čini kao odgovor na nasilje koje trpi. Ironični, povremeno cinično duhoviti, pogled na snove koji imaju probleme, naveo je žiri u obrazloženju odluke, a činili su ga pozorišni reditelj Nebojša Bradić (predsednik), dramska autorka Biljana Srbljanović i pozorišni reditelj Andraš Urban.

Na peti Hartefaktov konkurs za savremeni angažovani dramski tekst pristigle su, prema navodima organizatora, stilski i tematski raznovrsne drame, koje su visokim umetničkim domet stavile žiri pred veliki izazov. Hartefakt će te drame objaviti i promovisati sa ciljem da podstakne pozorišta i nezavisne trupe da stvore prostor za mlade autore.

Konkurs Hartefakta za najbolji savremeni angažovani dramski tekst promoviše angažovanu umetnost i odgovorno pisanje za pozorište, kao i talentovane dramske pisce iz zemalja regiona – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Peti Hartefaktov konkurs podržan je od Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.