• Search form

10.01.2018 | 23:45

Struggle in New York u MSUBioskopu

Struggle in New York u MSUBioskopu

Film “Struggle in New York / Борба у ЊујоркуZorana Popovića, koji je snimio sredinom 70-ih s članovima umetničkog kolektiva Art and Language i drugim predstavnicima njujorške scene kao kritički pogled na umetnost tog vremena, ponovo je na repertoaru filmskog programa Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 11, 18. i 25. januara, odnosno svakog narednog četvrtka do kraja meseca.

Popovićev crno-beli film “Struggle in New York - Борба у Њујорку” (16 mm, 56’30’’), koji nosi snažnu antikapitalističku poruku, jedan je od ključnih radova tog umetnika, a snimljen u oktobru i novembru 1976. godine u Njujorku. Čini ga 12 segmenata povezanih temom “umetnost i društvo”.

Film dokumentuje ulični bojkot Vitni muzeja i njegovog projekta “Tri veka američke umetnosti” (Three Centuries of American Art), pokrenut na inicijativu Artists Meeting for Cultural Change (Aron Rozeman, Karol Konde i Karl Beveridžov, Sol Ostrov, Majkl Krogman, Katarina Ziverding, Klaus Meting i drugi), feminističku kritiku umetnica Teri Berkovic, Rut Račlin i Korin Bronfman itd. U filmu se pojavljuju i brojni protagonisti njujorške umetničke scene, okupljeni oko kolektiva Art & Language (Džozef Kosjut, Mel i Pola Ramsden, Ian Bern, Majkl Koris, Endrju Menard, Preston Heler, Ketrin Bigelou, Kristin Kozlov, Mejo Tompson i drugi).

Struggle in New York” prikazan je prvi put 27. aprila 1977. godine u okviru Aprilskih susreta u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, u kojem je Popović bio aktivan u okviru neformalne grupe šestoro umetnika, u kojoj su bili i Raša Todosijević, Marina Abramović, Neša Paripović, Era Milivojević i Gergelj Urkom.

Film “Struggle in New York” je 2016. godine imao projekcije u galeriji Handel Street Project u Londonu, a prikazan je i u Tejt Britan, u okviru pratećeg programa reprezentativne izložbe “Konceptualna umetnost u Britaniji 1964-1979”.

Popović je zastupljen i na aktuelnoj izložbi “Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti” u MSUB, kojom je taj muzej otvoren u oktobru 2017. godine posle desetogodišnje pauze zbog rekonstrukcije koja je više puta započinjana i odlagana.

MSUB je krajem decembra ponovo pokrenuo filmski program, tokom kojeg će svakog četvrtka prikazivati dugometražne eksperimentalne filmove i video radove iz svoje zbirke. Urednik je Dejan Sretenović, koji je i autor izložbe “Sekvence”.

Naredne projekcije MSUBioskopa najavljene su za 18. i 25. januar u 18 časova u sali za predavanja “Miodrag B. Protić”.

*Na fotografiji na vrhu: Mayo Thompson, Paula Ramsden, Kathryn Bigelow, Jesse Chamberlain u filmu Zorana Popovića 'Struggle in New York / Борба у Њујорку'

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.