• Search form

18.06.2018 | 14:46

Studija slučaja Përtej 1997-2017

Studija slučaja Përtej 1997-2017

Knjiga “Studija slučaja Përtej”, koja povezuje 20 godina umetničke i kulturne saradnje, zajedničkih iskustava i prijateljstva kosovskih i srpskih umetnika, kustosa, istoričara umetnosti i radnika u kulturi, biće predstavljena 19. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u okviru projekta “Pertej/Beyond/Preko 20 godina”.

U knjizi “Studija slučaja Përtej” učesnici saradnje i razmene u proteklih 20 godina - od 1997. do 2017. godine, evocirali su svoja iskustva kroz intervjue i svedočanstva.

Knjiga govori o jedinstvenom kontinuitetu dva politički sukobljena društva i namenjena je kao nasleđe za buduće generacije - da znaju i nose sa sobom.

Knjiga i diskusija su, kako ističe CZKD, od izuzetnog značaja u ovim trenucima, kada političari rade na dekonstrukciji svih dosadašnjih postignuća kako bi izbrisali naše pamćenje i podstakli konflikte zbog svoje lične koristi. Knjiga “Studija slučaja Përtej” stoga je prozor ka razumevanju zajedničke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

U razgovoru o tom izdanju najavljeni su: Škeljzen Malići, Borka Pavićević, Dejan Sretenović i Jeton Neziraj, te Luna Đorđević i Majlinda Hodža kao moderatorke.

Promocija knjige obuhvata i projekciju snimljenih intervjua sa učesnicima izložbe “Përtej” iz 1997. godine u Beogradu.

Iz arhive projekta Përtej/Beyond/Preko 20 godina

CZKD je projekat “Përtej/Beyond/Preko 20 godina” realizovao u partnerstvu sa Kosovo Glocal iz Prištine 2017/2018.

U okviru tog projekta, u oktobru 2017. godine u Beogradu je organizovan seminar “Studija slučaja Pertej”, a potom i studijsko putovanje u Prištinu, čime je ohrabreno dalje istraživanje i razmena arhiva i iskustava.

Kao završni događaj projekta “Pertej/Beyond/Preko 20 godina”, u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu do 3. jula je otvorena izložba “Gradove smo vam podigli, posvećena protivurečnostima jugoslovenskog socijalizma, koje su naročito bile izražene tokom 80-ih godina 20. veka, a vodile su restauraciji kapitalističkog sistema.

Projekat su prodržali: Delegacija EU u Srbiji – EU/IPA (Podrška za civilno društvo), Ministarstvo kulture i informisaja Srbije i ambasada Švajcarske u Beogradu, te Fond za otvoreno društvo Kosovo (KFOS).

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.