• Search form

21.09.2017 | 18:42

Stvarnost u fikciji

Stvarnost u fikciji

Festival savremenog nemačkog filma GeteFest predstaviće u oktobru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu izbor nagrađivanih i zapaženih ostvarenja kojima je zajedničko to što različite aspekte nemačke realnosti prikazuju u zgusnutoj fikciji.

Pod sloganom “Stvarnost u fikciji”, šesti Gete fest prikazaće odabrane nemačke filmove sa ovogodišnjeg Berlinala, kao i ostvarenja nominovana za Nemačku filmsku nagradu, a publika će moći da ih vidi od 6. do 11. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda, te od 12. do 17. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada i od 23. do 28. oktobra u Niškom kulturnom centru.

Urednik filmskog programa KCB-a Stefan Arsenijević rekao je 21. septembra na konferenciji za novinare da je reč o najboljim filmovima  nemačke produkcije, koji su nagrađivani na uglednim svetskim festivalima, a potpisuju ih autori kao što su Fatih Akin, Folker Šlendorf, Tomas Arslan

Osim festivalskih filmova, biće prikazano i nekoliko komedija, dodao je Arsenijević, ističući da je Gete fest godinama postao jedna od omiljenijih i posećenijih filmskih manifestacija, kao i da su organizatori uspeli da “odneguju publiku koja voli i ceni nemački film”.

Šta pokreće ljude, koje se tragedije i komedije iznova mogu ispričati o večitim konstantama ljubavi i smrti, vernosti i izdaje? To su neka od pitanja na koja će pokušati da odgovori 11 filmova, otvarajući i nove teme o Nemačkoj, o svetu i o smislu života uopšte.

Direktor Gete instituta u Beogradu Frank Bauman najavio je da će Gete fest otvoriti film “VesternValeske Grizebah, koji ima sve karakteristike vesterna – dobre, loše momke, lepe pejzaže, odličnu muziku…

Bauman je posebno pomenuo akcionu komediju “MirotvorciRoberta Talhajma o nekadašnjim tajnim agentima Istočne Nemačke koji su ostali bez posla po ujedinjenju Nemačke, ali i dobili priliku da pokažu svoje veštine spasavajući kidnapovanog agenta zapadnonemačke obaveštajne službe u jednoj dalekoistočnoj zemlji…

Koordinatorka programa kulture u Gete institutu u Beogradu Sunčica Šido osvrnula se na film “Afera Nil-Hilton Tareka Saleha, dobitnika Gran prija  na ovogodišnjem Sandensu, dok je Arsenijević kao na posebno zanimljive ukazao na filmove koji se bave porodičnim odnosima: “Svet VunderlinovihDanija Levija, “U vremenima nestajuće svetlosti” (režija Mati Gešonek) i “Svetle noći” (Tomas Arslan).

Bauman je pomenuo da će šesti Gete fest prikazati i ekranizacije poznatih književnih dela, poput filma “ČikFatiha Akina, zasnovanog na istoimenom romanu Volfganga Herndorfa, kao i filma “Povratak u MontokFolkera Šlendorfa, prema pripoveci Maksa Friša.

Prodaja karata za Gete fest već je počela, a cena je 250 dinara.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.