• Search form

04.09.2018 | 15:28

Svetska premijera filma Ti imaš noć na 75. Mostri

Svetska premijera filma Ti imaš noć na 75. Mostri

Crnogorsko-srpski film “Ti imaš noć” mladog reditelja Ivana Salatića imaće 5. septembra svetsku premijeru u okviru 33. Nedelje kritike na 75. Filmskom festivalu u Veneciji.

To je prvi celovečernji film mladog reditelja Salatića, koji je 2015. godine takođe učestvovao na Festivalu u Veneciji - kratkim filmom “Dvorišta” u okviru selekcije Horizonti.

Film “Ti imaš noć” započinje pričom o Sanji koja se, nakon što je napustila brod na kojem radi, zatiče u lučkom gradu Mediterana. Odatle odlazi natrag kući, vraćajući se poznatim ulicama u kojima polako nestaje sve što je volela. Dok radnici ostaju bez posla u brodogradilištu, barke prekrivene ciradama, razbacane svuda okolo, ostavljene su za neke bolje dane. Oluja uzima jedan život, Sanjin brat čeka noć u šumi, noć koja može promeniti sve…

Uloge tumače Momo Pićurić, Luka Petrone, Ivana Vuković, Jasna Đuričić, Boris Isaković i Marko Štibohar.

Direktor fotografije filma “Ti imaš noć” je Ivan Marković, montažerka Jelena Maksimović, scenografiju potpisuje Dragana Baćović, kostim Lidija Andrić, dizajn zvuka Jakov Munižaba, dok je miks zvuka uradio Nikola Medić.

Producenti filma su Dušan Kasalica i Jelena Angelovski ispred kuće Meander Film iz Crne Gore, dok je srpski koproducent Stefan Ivančić ispred kuće Non-Aligned Films.

Film je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Filmskog centra Srbije i Doha Film Instituta, Opštine Herceg Novi, te Turističke organizacije Herceg Novi.

Kako je saopštio FCS, učešćem Salatićevog filma u zvaničnom programu 75. Mostre nastavlja se uspešan niz primećenih i traženih srpskih manjinskih koprodukcija, što je posledica njegove nanovo pokrenute i zaživele šire strategije.

Na Berlinalu je ranije ove godine sa primetnim uspehom prikazan rusko-poljsko-srpski film “Dovlatov” Alekseja Germana, mlađeg, a uskoro će se desiti i premijera grčko-francusko-srpskog ostvarenja “Zaposlena” (Her Job) na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF). Osim toga, samo u poslednjem krugu konkursa FCS-a podržano je čak 14 projekata mahom uvažavanih i proslavljenih evropskih reditelja.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.