• Search form

06.02.2018 | 14:15

Svetski kongres IFTR na FDU

Svetski kongres IFTR na FDU

Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja (International Federation for Theatre Research – IFTR) biće održan u julu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a okupiće više od 900 učesnika iz celog sveta – profesora, studenata i stručnjaka u oblasti teorije i prakse izvođačkih umetnosti.

Temi Kongresa “Pozorište i migracija: Pozorište, nacija i identitet – između migracija i stabilnosti” pristupiće se iz nekoliko širokih uglova, postavljajući pitanje: kako pozorište, izvođačke umetnosti i performans mogu da odgovore i odgovaraju na pitanja egzila, raseljavanja, ali i Drugosti, kroz istoriju, ali i u naše vreme?

Učesnici će od 9. do 13. jula, kako je saopštio FDU, održati više od  hiljadu prezentacija, predavanja, radionica i panela.

Povodom tog međunarodnog događaja, čiji je pokrovitelj predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, 7. februara na FDU biće svečano potpisan ugovor tog fakulteta i Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Događaju će prisustvovati ministar kulture Vladan Vukosavljević, dekan FDU profesor Miloš Pavlović i predsednica Programskog odbora Svetskog kongresa IFTR i inicijatorka tog projekta profesorka Ivana Vujić.

Programski odbor čine i rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu prof. Zoran Erić, dekan FDU prof. Miloš Pavlović i profesori FDU  dr Milena Dragićević Šešić i dr Ivan Medenica.

Među gostima, koji dolaze sa svih kontinenata, učešće su potvrdili profesor Njujorškog univerziteta dr Marvin Karlson, profesor Kristofor Balme iz Nemačke, profesorka Bašnuprija Dat – dekan Džavaharlal Nehru univerziteta u Nju Delhiju, prof. Džin Graham Džons sa Njujorškog univerziteta, prof. Livon Li iz Južne Koreje, prof. Džanel Rajnelt, dr Šruti Bala, kao i 900 gostiju iz gotovo svih zemalja sveta.

Međunarodna federacija za pozorišna istraživanja predstavlja jednu od najznačajnijih i najmoćnijih međunarodnih organizacija čije članstvo čine profesori i naučnici iz 53 zemlje sa svih kontinenata. Svetski kongres je važna prilika za celokupnu domaću pozorišnu javnost da učvrsti svoju poziciju na međunarodnom planu. Beograd će se realizacijom tog projekta pozicionirati na mapu svetskih metropola koje imaju stručan i infrastrukturni kapacitet za realizaciju velikih okupljanja i predstaviti sebe na najbolji način, saopštio je FDU koji ove godine, inače, obeležava sedam decenija postojanja, zbog čega organizaciju Svetskog kongresa IFTR smatra velikim uspehom u godini jubileja.

Podršku Svetskom kongresu, pored pokroviteljstva premijerke Ane Brnabić, do sada su pružili i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije kao i Skupština Grada Beograda – Sekretarijat za kulturu.

Partneri u realizaciji projekta su Bitef teatar, Narodno pozorište u Beogradu, Filozofski i Filološki fakultet u Beogradu, kao i Rektorat Beogradskog univerziteta i Muzej Jugoslovenske kinoteke.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.