• Search form

30.05.2018 | 18:17

Tenzije uoči festivala Miredita, dobar dan

Tenzije uoči festivala Miredita, dobar dan

Festival kosovske savremene kulture u Beogradu “Miredita, dobar dan” ponovo prate političke tenzije, koje je podgrejala odluka srpske policije da jednoj od učesnica, Elizi Hodža (Hohxa), ne dozvoli da preko administrativnog prelaza prenese nekoliko spornih fotografija i katalog izložbe koja je deo festivalskog programa.

Aktuelna predstavnica Kosova na 16. Bijenalu arhitekture krenula je autobusom iz Prištine za Beograd, gde 30. maja u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) zvanično počinje peti festival “Miredita, dobar dan”, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava.

U međuvremenu je oko Hrama Svetog Save počelo okupljanje radikala koji su više puta ranije poručili da će sprečiti održavanje tog festivala, smatrajući da promoviše nezavisno Kosovo. Kolona protivnika festivala krenula je nešto posle 18 sati iz Hrama Svetog Save ka CZKD-u, koji je okružen jakim snagama policije u opremi za razbijanje demonstracija, koja ne dozoljava učesnicima protesta da se priblize festivalskom prostoru.

Nekoliko sati uoči otvaranja petog izdanja festivala “Miredita, dobar dan”, u okviru kojeg bi trebalo da se predstavi 2. juna izložbom “Između sna i jave”, Eliza Hodža izjavila je da su joj u Merdaru oduzete tri fotografije, od kojih je na jednoj natpis OVK, druga prikazuje proteste i stihove kosovskog pesnika Aljija Podrimje: “Kosovo, krv koja se ne prašta…”, a treća je slika koju je uradila povodom desetogodišnjice proglašenja kosovske nezavisnosti i predstavlja “igru” između kosovske i albanske zastave koja u dodatku ima i pesmu “Moja himna”.

U MUP-u Srbije potvrđeno je za N1 da nije dozvoljeno unošenje radova sa natpisom OVK, na osnovu odluke ministra Nebojše Stefanovića. Obrazloženje je da se radi o terorističkoj organizaciji čija su obeležja zabranjena u Srbiji.

Uoči početka festivala “Miredita, dobar dan” oglasili su se i kosovski političari, pa je zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj ocenio sramnim postupak srpske policije prema radovima Elize Hodže.

“Zahtevamo od Vlade Srbije da odmah prekine da maltretira naše građane ili ćemo preduzeti recipročne mere”, naveo je Hodžaj na Tviteru.

Predsednik Kosova Hašim Tači naveo je na Fejsbuku da sa zabrinutošću prati prepreke koje srpske vlasti postavljaju pred umetnike i mlade ljude sa Kosova koji učestvuju na festivalu “Miredita, dobar dan” u Beogradu. Tači je naveo i da umetnost, kultura i sport ne bi trebalo da budu ugroženi od politike, posebno kada su angažovani u cilju mira i pomirenja. Ocenio je i da je ponašanje srpskih vlasti u suprotnosti sa duhom razvoja saradnje u regionu, te da je još ozbiljnije ako se ima u vidu poruka sa Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji da zemlje jugoistočne Evrope neće imati evropsku budućnost bez izgradnje i normalizacije dobrosusedskih odnosa.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj takođe je osudio na Fejsbuku postupak policije prema Elizi Hodža, ocenjujući da se time ugrožavaju šanse za uspostavljanje normalne komunikacije, čak i kroz umetnost kao univerzalni jezik.

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku ocenila je na Tviteru da je postupak prema Elizi Hodža pokazatelj da Srbija i dalje živi u negiranju prošlosti.

Eliza Hodža je arhitektkinja, aktivna i u oblastiima muzike, fotografije i slikarstva. Učestvovala je na mnogim kolektivnim izložbama, a njena samostalna izlaganja, poput multimedijalne izložbe 2007. godine u Narodnoj galeriji Kosova, uglavnom su povezana sa problemima zajednice na Kosovu. Izložba u Narodnom muzeju Kosova 2014. godine bila je posvećena ženama žrtvama seksualnog nasilja.

Asocijacija kosovskih arhitekata dodelila joj je nagradu za "promociju arhitekture" 2011. godine.

Tokom 90-ih je radila kao fotoreporterka u nedeljnom listu "Zëri".

Od 2011. do 2015. godine bila je predsednica Izvršnog odbora Nacionalne galerije Kosova i članica Evropskog parlamenta za kulturu (ECP). Njeni radovi / fotografije deo su kolekcije Narodnog muzeja žena u umetnosti u Vašingtonu od aprila 2016. godine.

Kustoski koncept Elize Hodža “Grad je svuda” predstavljen je na 16. Bijenalu arhitekture u Veneciji u paviljonu Kosova.

Izložba Elize Hodža u okviru festivala "Miredita, dobar dan" trebalo bi da bude otvorena 2. juna u Dorćol platzu.

Program tog festivala, koji organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava sa partnerima, počinje u CZKD-u filmom “BrakBlerte Zećiri (Zeqiri), a obuhvata i debatu “Kosovo-Srbija: šta predstavljamo jedni drugima?”, koncert ansambla Zanat, predstavu “Paramparčad” (CopeCope), u režiji Zane Hodže Krasnići. U CZKD-u biće otvorena i izložba karikaturista Murata Ahmetija i Mentora Llapashtice iz Prištine i Predraga Koraksića Coraxa iz Beograda.

Uz predstavljanje umetnika i izvođača, predstavnika savremene kosovske kulturne scene, cilj festivala "Miredita, dobar dan" jeste da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica inicira promene i stvori tradiciju saradnje, kojom će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Inspiracija za taj festival je Bekim Fehmiu, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac, koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Ulaz na festivalski program je besplatan, kao i prethodnih godina.

Festival realizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Integra, u partnerstvu s Građanskim inicijativama, a uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

Festivalski sajt je mireditadobardan.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.