• Search form

30.05.2018 | 18:17

Tenzije uoči festivala Miredita, dobar dan

Tenzije uoči festivala Miredita, dobar dan

Festival kosovske savremene kulture u Beogradu “Miredita, dobar dan” ponovo prate političke tenzije, koje je podgrejala odluka srpske policije da jednoj od učesnica, Elizi Hodža (Hohxa), ne dozvoli da preko administrativnog prelaza prenese nekoliko spornih fotografija i katalog izložbe koja je deo festivalskog programa.

Aktuelna predstavnica Kosova na 16. Bijenalu arhitekture krenula je autobusom iz Prištine za Beograd, gde 30. maja u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) zvanično počinje peti festival “Miredita, dobar dan”, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava.

U međuvremenu je oko Hrama Svetog Save počelo okupljanje radikala koji su više puta ranije poručili da će sprečiti održavanje tog festivala, smatrajući da promoviše nezavisno Kosovo. Kolona protivnika festivala krenula je nešto posle 18 sati iz Hrama Svetog Save ka CZKD-u, koji je okružen jakim snagama policije u opremi za razbijanje demonstracija, koja ne dozoljava učesnicima protesta da se priblize festivalskom prostoru.

Nekoliko sati uoči otvaranja petog izdanja festivala “Miredita, dobar dan”, u okviru kojeg bi trebalo da se predstavi 2. juna izložbom “Između sna i jave”, Eliza Hodža izjavila je da su joj u Merdaru oduzete tri fotografije, od kojih je na jednoj natpis OVK, druga prikazuje proteste i stihove kosovskog pesnika Aljija Podrimje: “Kosovo, krv koja se ne prašta…”, a treća je slika koju je uradila povodom desetogodišnjice proglašenja kosovske nezavisnosti i predstavlja “igru” između kosovske i albanske zastave koja u dodatku ima i pesmu “Moja himna”.

U MUP-u Srbije potvrđeno je za N1 da nije dozvoljeno unošenje radova sa natpisom OVK, na osnovu odluke ministra Nebojše Stefanovića. Obrazloženje je da se radi o terorističkoj organizaciji čija su obeležja zabranjena u Srbiji.

Uoči početka festivala “Miredita, dobar dan” oglasili su se i kosovski političari, pa je zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj ocenio sramnim postupak srpske policije prema radovima Elize Hodže.

“Zahtevamo od Vlade Srbije da odmah prekine da maltretira naše građane ili ćemo preduzeti recipročne mere”, naveo je Hodžaj na Tviteru.

Predsednik Kosova Hašim Tači naveo je na Fejsbuku da sa zabrinutošću prati prepreke koje srpske vlasti postavljaju pred umetnike i mlade ljude sa Kosova koji učestvuju na festivalu “Miredita, dobar dan” u Beogradu. Tači je naveo i da umetnost, kultura i sport ne bi trebalo da budu ugroženi od politike, posebno kada su angažovani u cilju mira i pomirenja. Ocenio je i da je ponašanje srpskih vlasti u suprotnosti sa duhom razvoja saradnje u regionu, te da je još ozbiljnije ako se ima u vidu poruka sa Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji da zemlje jugoistočne Evrope neće imati evropsku budućnost bez izgradnje i normalizacije dobrosusedskih odnosa.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj takođe je osudio na Fejsbuku postupak policije prema Elizi Hodža, ocenjujući da se time ugrožavaju šanse za uspostavljanje normalne komunikacije, čak i kroz umetnost kao univerzalni jezik.

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku ocenila je na Tviteru da je postupak prema Elizi Hodža pokazatelj da Srbija i dalje živi u negiranju prošlosti.

Eliza Hodža je arhitektkinja, aktivna i u oblastiima muzike, fotografije i slikarstva. Učestvovala je na mnogim kolektivnim izložbama, a njena samostalna izlaganja, poput multimedijalne izložbe 2007. godine u Narodnoj galeriji Kosova, uglavnom su povezana sa problemima zajednice na Kosovu. Izložba u Narodnom muzeju Kosova 2014. godine bila je posvećena ženama žrtvama seksualnog nasilja.

Asocijacija kosovskih arhitekata dodelila joj je nagradu za "promociju arhitekture" 2011. godine.

Tokom 90-ih je radila kao fotoreporterka u nedeljnom listu "Zëri".

Od 2011. do 2015. godine bila je predsednica Izvršnog odbora Nacionalne galerije Kosova i članica Evropskog parlamenta za kulturu (ECP). Njeni radovi / fotografije deo su kolekcije Narodnog muzeja žena u umetnosti u Vašingtonu od aprila 2016. godine.

Kustoski koncept Elize Hodža “Grad je svuda” predstavljen je na 16. Bijenalu arhitekture u Veneciji u paviljonu Kosova.

Izložba Elize Hodža u okviru festivala "Miredita, dobar dan" trebalo bi da bude otvorena 2. juna u Dorćol platzu.

Program tog festivala, koji organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava sa partnerima, počinje u CZKD-u filmom “BrakBlerte Zećiri (Zeqiri), a obuhvata i debatu “Kosovo-Srbija: šta predstavljamo jedni drugima?”, koncert ansambla Zanat, predstavu “Paramparčad” (CopeCope), u režiji Zane Hodže Krasnići. U CZKD-u biće otvorena i izložba karikaturista Murata Ahmetija i Mentora Llapashtice iz Prištine i Predraga Koraksića Coraxa iz Beograda.

Uz predstavljanje umetnika i izvođača, predstavnika savremene kosovske kulturne scene, cilj festivala "Miredita, dobar dan" jeste da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica inicira promene i stvori tradiciju saradnje, kojom će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Inspiracija za taj festival je Bekim Fehmiu, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac, koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Ulaz na festivalski program je besplatan, kao i prethodnih godina.

Festival realizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Integra, u partnerstvu s Građanskim inicijativama, a uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

Festivalski sajt je mireditadobardan.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.