• Search form

04.05.2016 | 20:34

Teslin vremeplov

Teslin vremeplov

Multimedijalni umetnički projekat “Teslin vremeplov” premijerno će biti predstavljen od 7. do 9. maja u Beogradu – u vidu 4D projekcija na fasadi zgrade Instituta Servantes u Knez Mihailovoj ulici, a organizuje ga Telekom Srbija povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle (1856-1943), jednog od najvećih svetskih i srpskih naučnika.

Građani su pozvani da 7. maja u 21 čas krenu na uzbudljivo putovanje “Teslinim vremeplovom” i na nesvakidašnji način otkriju život i delo velikog naučnika, značaj njegovih otkrića, kao i njegove mirovne i filantropske misli i stanovišta.

Prva digitalna predstava posvećena Tesli biće prikazivana svake večeri do 9. maja od 21 do 23 časa na zgradi Instituta Servantes, saopštio je Telekom Srbija.

Zahvaljujući genijalnim izumima, Tesla je omogućio globalnu povezanost i komunikaciju među ljudima. Svojim revolucionarnim pronalascima dao je nemerljiv doprinos svetskoj nauci. Podjednako inovativno, uvodeći novi trend primene savremenijih tehnologija, projekat “Teslin vremepolov” predstavlja svojevrsni poklon svim građanima, ali i gostima Beograda, koji žele da odaju počast velikom inovatoru.

Nakon Beograda, “Teslin vremeplov” biće predstavljen u Novom Sadu i Nišu, upoznajući i stanovnike tih gradova sa značajem i uticajem Teslinih izuma, kao i dubinom njegove kreativne i inovativne misli.

Teslin jubilej biće obeležen različitim programima, a njegov muzej u Beogradu priprema tim povodom i osveženje stalne postavke u toj jedinstvenoj instituciji nauke i kulture koja čuva originalnu i ličnu Teslinu zaostavštinu.

Muzej Nikole Tesle gostuje, inače, do novembra u Cankarevom domu u Ljubljani izložbom “Tesla - Čovek budućnosti”, koja je inspirisana njegovim sagledavanjem smisla i posledica revolucije za koje je verovao da će se desiti u tehnološkoj i socijalnoj sferi života.

Tesla je posetio Beograd jedini put 2. juna 1892. godine, tokom boravka u Evropi, na poziv Kraljevskog instiuta iz Londona i Francuskog društva za fiziku.

Rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, na vojnoj granici u tadašnjoj Austriji, sada Hrvatskoj, Tesla se školovao u Austriji i, kasnije, Austrougarskoj monarhiji. Osnovnu školu pohađao je u Smiljanu i Gospiću, a završio je i gospićku Realnu gimnaziju, kao i Visoku realnu gimnaziju u Karlovcu. Studirao je na Politehničkoj školi u Gracu, a potom je upisao studije filozofije prirode na Univerzitetu u Pragu.

Od 1881. do 1882. radio je u Budimpešti, u Centralnom telegrafskom uredu, gde je i počeo da se bavi pronalazaštvom. Usavršavajući aparat za pojačanje glasa kod telefona, došao je na ideju o obrtnom magnetnom polju. Iste godine otišao je u Pariz, u Edisonovo Kontinentalno društvo, a 1883. preselio se u Strazbur, gde je napravio prvi prototip indukcionog motora.

U SAD je otišao 1884, započevši rad u Edisonovoj kompaniji, ali je već 1885. napustio i osnovao sopstvenu firmu "Tesla Arc & Light Co", praveći prve motore i generatore naizmeničnih polifaznih struja. Prvi patent prijavio je Američkom patentnom zavodu 6. maja 1885. godine.

Prema Teslinom sistemu, 15. novembra 1896. godine komercijalno je otvorena prva centrala na Nijagarinim vodopadima - puštanjem struje do Bafala.

Bila je uvršćena u jedno od svetskih čuda tog doba.

Vek i po od rođenja Tesle obeležen je 2006. na državnom nivou i u Srbiji i u Hrvatskoj, a veliki broj manifestacija održan je i u SAD, gde je i umro 7. januara 1943. u Njujorku.

Teslin život ostao je pod velom tajne, a bio je inspiracija i za mnoge filmove, televizijske serije i predstave.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.