• Search form

09.10.2017 | 01:43

Trijumf Pet lakih komada na 57. MESS-u

Trijumf Pet lakih komada na 57. MESS-u

Švajcarski reditelj Milo Rau, veteran evropskog dokumentarnog i političkog teatra, trijumfovao je na 57. MESS-u u Sarajevu predstavom “Pet lakih komada” u kojoj igraju deca, a bazirana je na slučaju zloglasnog belgijskog pedofila i ubice dece Marka Ditroa.

Predstava “Pet lakih komada” osvojila je Gran pri 57. MESS-a – Zlatni lovorov venac za najbolju predstavu u celini, a sam Rau nagrađen je za najbolju režiju. Takođe, njegova predstava proglašena je najboljom i od kritike i od publike 57. MESS-a, koji je svečano završen 8. oktobra proglašenjem pobednika u Mikser hausu u Sarajevu, a prikazao je od 30. septembra ukupno 29 predstava iz 15 zemalja.

Prema odluci žirija, koji su činili dramski pisac, teatrolog, publicista i profesor Darko Lukić, teoretičar teatra Pietro Valenti i reditelj, dramski pisac i glumac Miguel Oyarzun, Zlatni lovorov venac za najbolje glumačko ostvarenje dobila je Silvia Calderoni za ulogu u predstavi “MDLSX” italijanske trupe Motus, koja poziva na slobodu postajanja, stapanje rodova, prevazilaženje granica tela, boje kože, reproduktivnih organa, svega što podrazumeva nametnutu ili stečenu nacionalnost…

MDLSX

Nagradu “Rejhan Demirdžić” za najboljeg/u mladog/u glumca/glumicu dobila je Daria Rizova za igru u predstavi “Elektra” Makedonskog narodnog teatra, u režiji Andriya Zholdaka iz Ukrajine.

Specijalne nagrade žirija dobile su predstave “Noćni životPaola Mađelija, u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih, te “Jedan gest” poljskog reditelja Wojteka Ziemilskog, u produkciji Teatra Nowy Warszawa.

Direkcija MESS-a dodelila je nagradu “Marko Kovačević” za oblast teatarske kritike, publicistike i teatrologije Darku Lukiću za publikaciju “Uvod u primijenjeno kazalište - Čije je kazalište?”, te nagradu za doprinos inkluzivnom teatru - Teatru PocoLoco iz Zagreba za predstavu “Ružno pače”, izvedenu u programu Mali MESS.

O nagradi za najbolju predstavu Malog MESS-a odlučila su deca svojim glasovima, a pobednička produkcija je “Mali nauk o životinjama” (prosečna ocena 9,94).

Osim nagrada žirija i Direkcije MESS-a, na svečanoj ceremoniji objavljeni su i dobitnici nagrada medijskih pokrovitelja, pa je tako Zlatna maska lista “Oslobođenje” dodeljena predstavi “Slepi pesnikJana Lauersa (Lauwers) i belgijske Needcompany, kojom je 57. MESS i otvoren 30. septembra u Zenici.

Magazin “Dani” dodelio je nagradu “Hrabri novi svet” poljskoj predstavi “Jedan gest”, a Radio Sarajevo nagradio je francusku predstavu “Neželjena” (Compagnie Kadidi) koreografkinje i autorke Dorothée Munyaneze iz Ruande, koja se bavi ženama i decom žrtvama ratnog silovanja i nasilja.

Nagradu tima teatarskih kritičara i kritičarki, koji su činili Bojana Vidosavljević, Asja Krsmanović, Dario Bevanda, Benjamin Hasić, Emina Omerović i Edin Salčinović, osvojila je predstava “Pet lakih komada”.

Dodela nagrada 57. MESS-a, Mixer House, foto: Nikola Blagojević

Pobednička predstava 57. MESS-a “Pet lakih komada”, Internacionalnog instituta za političko ubistvo (IIPM) i Campo umetničkog centra iz Genta, inspirisana je slučajem zloglasnog belgijskog ubice i zlostavljača dece Marka Ditroa, ali se ne svodi na priču o njegovoj monstruoznosti, već je i metafora Belgije i njenog kolonijalizma.

Polazeći od toga da li se može napraviti predstava o zloglasnom ubici dece, u kojoj igraju deca, Rau u "Pet lakih komada" testira granice onoga što deca znaju, osećaju i rade. Iskonski estetska i teatarska pitanja stapaju se sa moralnim. Kako deca shvataju pravi značaj narativa, empatije, gubitka, potčinjenja, starosti, razočaranja ili pobune? Kako mi reagujemo na decu u nasilnim, ljubavnim i romantičnim scenama, i što je najvažnije - šta to govori o našim sopstvenim strahovima i porivima?

Pet lakih komada

U pet jednostavnih vežbi, kratkih scena i monologa pred kamerom, mladi glumci i glumice neprimetno ulaze u različite uloge. U jednu ruku, predstava otkriva istorijsku panoramu belgijske prošlosti, od deklaracije o nezavisnosti Konga, do masovnih demonstracija "Belog marša"; dok u drugu ruku “Pet lakih komada” istražuje ograničenja onoga šta deca znaju, osećaju i smeju da rade.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.