• Search form

26.09.2017 | 18:43

U slavu Kavandolija

U slavu Kavandolija

Velika međunarodna strip izložba "Živeo Kavandoli!", u čast autora “La LineeOsvalda Kavandolija, biće otvorena 3. oktobra u Pančevu u okviru 3. Nova festivala, koji će delom biti održan i u Kovinu i Beogradu.

Izložba je originalno postavljena u Muzeju industrije i rada u Breši, sa crtežima više od sto autora iz celog sveta, a dolazak na Festival nove umetnosti pomogao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu. Direktor te institucije Davide Skalmani smatra da je rad Kavandolija (1920-2007) spoj umetnosti i industrije, jer je taj autor bio na neki način aktivista i promoter inovacija i reklama, obeleživši istoriju italijanskog industrijskog dizajna i grafike, kao i masovnih komunikacija.

“Kavandolijev animirani rad ‘La Linea’ iza sebe krije i čitavu veliku kulturu Italije i Evrope. Ono što njegovu ideju i izradu čini i dalje prisutnim i živim jesu vitalnost i ironija. Tu je i jedan čudni dijalog između tvorevine i tvorca, poput onog u dramama Luiđija Pirandela”, rekao je Skalmani 26. septembra na konferenciji za novinare, najavljujući da će otvaranju izložbe prisustvovati autorov sin Serđo Kavandoli, nastavljač Kavandolijevig rada Pjero Tonin, koji je priredio izložbu, Stefano Gerinji iz Muzeja u Breši, te japansko-italijanska animatorka Fusako Jusaki koja Kavandolija ističe kao svoj uzor.

Piero Tonin

Selektor strip segmenta Nova festivala Saša Rakezić, poznat kao strip autor Aleksandar Zograf, ispričao je da je 2015. boravio u Breši, radeći omot za jedan bend, kada je pozvan da učestvuje na izložbi u čast Kavandolija.

“Odmah sam pomislio da je logično da dovedemo tu izložbu u Srbiju, jer je La Linea jedan od najznačajnijih junaka popularne kulture koji su i danas prisutni u našoj sredini, mada su Kavandolijeve animacije emitovane na televiziji još 70-ih i 80-ih godina. Ova izložba je omaž ne samo sjajnom italijanskom autoru nego i njegovoj kreaciji koja se kod nas “primila” u najširim krugovima”, rekao je Rakezić, koji je za postavku u Pančevu pozvao i domaće strip autore.

Učestvovaće Wostok, Dragana Kuprešanin, Boris Stanić, Ana Petrović, Darko Dacović, Milan Simić, Marko Malk i Nikola Vitković.    

Zograf i La Linea

“Kavandoli je bio značajan za čitavu generaciju nas koji smo kao klinci počinjali da se bavimo stripom. Dokazao je da je moguće kreirati nešto što je jednostavno tehnički i jeftino za izradu, a vrši veliki uticaj, nešto što je moguće uraditi bukvalno u kuhinji. Kavandoli je tako i radio, uz pomoć samo jedne asistentkinje. Zato se moja strip radionica 80-ih zvala ‘Kuhinja’. Modus je bio da krenete sa malo sredstava i napravite interesantan koncept”, izjavio je Rakezić

Izložba će biti otvorena u starom bioskopu "Vojvodina" u Pančevu, a svi radovi objavljeni su u knjizi “Živeo Kavandoli! Hod po beskonačnoj liniji”, u izdanju udruženja KomunikArt.

U pratećem programu izložbe biće održano nekoliko predavanja.

Osvaldo Kavandoli

Selektor muzičkog programa Nova festivala Nikola Marković najavio je pet koncerata i jedan audio-performans koji će biti održani od 5. do 8. oktobra u Pančevu, Beogradu i Kovinu.

“U prethodne dve godine iskristalisalo se da nam najviše odgovara i da najlakše komuniciramo sa umetnicima koji se  bave umetnošću na razmeđi savremene i klasične muzike, džeza i slobodne improvizacije. U tom smeru išao je i ovogodišnji izbor. Naročito smo ponosni što ovoga puta dajemo veću šansu domaćim umetnicima. Želimo da ih podstaknemo da izađu iz svojih standardnih okvira i pokrenu neke nove projekte koji su možda malo slobodniji i avangardniji od onoga što su do sada radili”, rekao je Marković.

Filip Krumes, violinista iz Pančeva, premijerno će predstaviti svoj Kvartet, a Bratislav Radovanović devetočlani orkestar Tušta i tma. Nastupiće i srpsko-britanski duo Milana Zarić i Ričard Baret, LAM trio iz Poljske i austrijski duo Katarina Klement i Martin Sievert, a Katarina Klement će se predstaviti i zvučnim performansom posvećenim Beogradu.

Operativna direktorka Nova festivala Monika Husar Tokin istakla je da je Italijanski institut za kulturu postao ne samo pokrovitelj, već i partner ovog festivala, dodajući da je ove godine prvi put dobijena i podrška za muzički deo programa na konkursu Ministarstva kulture Srbije.

“Ponosni smo i na EFFE etiketu Evropske federacije festivala koja nas je uvrstila na listu perspektivnih festivala”, rekla je  Monika Husar Tokin.

*Foto: KomunikArt

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom