• Search form

09.10.2018 | 12:42

U slavu Smiljane Mandukić

U slavu Smiljane Mandukić

Udruženje Umetnička utopija organizuje od 17. do 21. oktobra Dane Smiljane Mandukić, posvećene toj velikoj koreografkinji, a tim povodom poziva sve zainteresovane ljubitelje savremene umetničke igre da učestvuju u flash mobu koji će 14. oktobra biti održan na tri lokacije u Beogradu na kojima je ona živela i stvarala.

Plesna sekvenca “Trgovi plešu”, na muziku Jugoslava Hadžića, biće održana 14. oktobra od podneva na Trgu republike (početak Knez Mihailove ulice), na Terazijama i na Trgu Nikole Pašića.

Fokus drugog izdanja Dana Smiljane Mandukić, održanih prvi put u junu 2017. godine povodom četvrt veka od smrti te umetnice, biće na intergeneracijskom susretu igrača i koreografa, otkrivanju procesa saradnje kompozitora i koreografa, kao i na aktivnom promišljanju mesta savremene igre i igrača nekad i sad - kroz predstave i okrugle stolove.

Najpre će 17. oktobra u Bitef teatru premijerno biti izvedena predstava “Telo pamtiHleb teatra koja kao osnovno polazište ima susret najmlađih plesača savremene igre sa najstarijim igračima Smiljane Mandukić. Koncept, režiju i dramaturgiju potpisuje Sanja Krsmanović Tasić, a igraju Nemanja Bošković, Helena Ćelap, Jovana Mihić i Sara Tasić.

Hleb teatar, TELO PAMTI, foto: Milutin Labudović

Potom je za 19. oktobar na večernjoj sceni Pozorišta lutaka “Pinokio” najavljena predstava “Madness” Plesne udruge “Sjene” iz Šibenika, u koreografiji Zorane Mihelčić, a 20. oktobra u Bitef Teatru biće izvedena predstava Bitef dens kompanije “Prostor za revoluciju”, čiji koncept i koreografiju potpisuje Isidora Stanišić.

Nakon svake predstave najavljen je razgovor sa igračima i autorima.

Plesna udruga Sjene, MADNESS, foto: Nino Šolić

Tribinski program počeće 18. oktobra u Ustanovi kulture Parobrod projekcijom dokumentarnog filma “Telo pamti”, u kojem su zabeležena svedočanstva igrača Jelice Golubović, Natalije Đorđević, Jovana Despotovića i Dubravke Maletić o njihovom plesnom i životnom putu koji traje od 30-ih godina 20. veka do danas, uz razgovor sa učesnicima na temu “Savremena umetnička igra nekad i sad”. Cilj razgovora je mapiranje situacije u kojoj se nalaze stvaraoci savremene igre u Srbiji, uz promišljanje kreativnih rešenja za podršku i razvoj plesne scene.

Tribina “Igra i muzika - dijalog koreografa i kompozitora” biće održana 20. oktobra, takođe u Parobrodu, uz učešće Arsenija Jovanovića, Darje Janošević i Aleksandre Đokić.

Poslednjeg dana programa u Bitef teatru biće održano veče posvećeno sećanju na Smiljanu Mandukić uz umetnički program “Soirée à Beba Bee -Večernja kod Bebe Be”.

Bitef dens kompanija, PROSTOR ZA REVOLUCIJU, foto: Nenad Šugić

Manifestacija Dani Smiljane Mandukić osmišljena je kao vid edukacije novih naraštaja o ličnosti i delu te važne koreografkinje, ali i zbog arhiviranja, digitalizovanja i čuvanja od zaborava važnog segmenta istorije i tradicije srpske umetničke igre, kao i zbog vidljivosti i podrške aktuelnim i budućim domaćim umetnicima, igračima i koreografima savremene igre. Cilj projekta je podsećanje na život i delo Smilje Mandukić, na njenu ulogu i značaj u etabliranju savremene igre u Srbiji, ali i poziv na preispitivanje i kritički osvrt na položaj i situaciju savremene igre u Srbiji u 21. veku, na situaciju savremenih i samostalnih umetnika iz oblasti plesa onda i sada.

Udruženje Umetnička utopija podseća da je Muzička omladina Beograda 80-ih godina, pored koncerata klasične muzike i baleta, organizovala i koncerte Beogradskog savremenog baleta Smiljane Mandukić, na kojima su srednjoškolci bili obavezni da prisustvuju, u cilju senzibilisanja za savremenu umetničku igru.

Smiljana Mandukić

Smiljana Mandukić (1908-1992), plesačica, koreografkinja i plesna pedagoškinja, jedna od začetnica savremene umetničke igre u Srbiji.

Rođena je u Beču, ali je živela je stvarala u Beogradu, gde je osnovala i više od tri decenije vodila plesnu trupu Beogradski savremeni balet Smiljane Mandukić, u okviru koje je ostvarila više desetina vrednih koreografija.

Autorka je knjige “Govor tela” o svom konceptu rada na pokretu.

Umetnički i pedagoški rad Smiljane Mandukić obeležio je mnoge stvaraoce i pedagoge savremene umetničke igre na domaćoj sceni. Udruženje baletskih umetnika Srbije od 2012. godine dodeljuje nagradu “Smiljana Mandukić” za najbolju interpretaciju savremene igre.

Natalija Đorđević i Smiljana Mandukić, lična arhiva

Dani Smiljane Mandukić podržani su od Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a partneri su: Bitef teatar, UK Parobrod, Pozorište lutaka “Pinokio”, Udruženje baletskih umetnika Srbiji i mnogi drugi.

Program Dana Smiljane Mandukić sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.