• Search form

28.07.2018 | 23:47

Ubiti Isusa pobednik, Srbenki posebno priznanje Motovuna

Ubiti Isusa pobednik, Srbenki posebno priznanje Motovuna

Najboljim filmom 21. Motovun film festivala (MFF), koji je završen 28. jula tradicionalnom masovnom zdravicom, proglašen je kolumbijski “Ubiti Isusa” rediteljke Laure More, a posebno priznanje dodeljeno je hrvatskom dokumentarcu “SrbenkaNebojše Slijepčevića o potresnoj predstavi “Aleksandra ZecOlivera Frljića u Rijeci.

Nagrada Propeler Motovuna dodeljena je poluautobiografskom debitantskom filmu Laure More uz obrazloženje međunarodnog žirija da predstavlja snažnu političku poruku o tome kako se suočiti sa mržnjom.

“U filmu ‘Ubiti Jesúsa’ pratimo kolumbijskog plaćenog ubicu, stvorenje koje mrzimo. Ali ovaj film promeni naše stajalište. Ne pomoću jeftinih trikova autora, niti pomoću onih skupih, već pomoću najmoćnijeg oružja koje filmska umetnost poseduje – pomoću gledanja i slušanja, pomoću provođenja vremena s neprijateljem. Govoreći nam o tome kako se suočiti s mržnjom, rediteljka Laura Mora ne samo da je dala političku izjavu, već je i snimila film o izazovu s kojime smo svi danas suočeni”, naveo je u obrazloženju međunarodni žiri koji su činili nemački reditelji Sebastian Schipper (predsednik) i Uli M Schueppel, moldavska rediteljka Ana-Felicia Scutelnicu, britanski muzičar i producent Mark Reeder i hrvatski reditelj Ognjen Sviličić.

Posebno priznanje žiri je dodelio filmu “Srbenka” uz obrazloženje da daje “vrlo dubok i nežan uvid u rad hrvatske pozorišne trupe koja se suočava sa još nezaceljenim ranama prošlog rata. Oni pritom osećaju dah opasnosti koji svi mi osećamo i danas, a koji oseća i 12-godišnja devojčica Nina, Srpkinja, dok se kreće ulicama Rijeke u ovom snažnom dokumentarnom filmu”.

Reditelj Nebojša Slijepčević je, preuzimajući nagradu, izjavio da mu je prikazivanjem filma u Motovunu ispunjen dečački san, te da svoj film smatra bitnim jer otvara prostor za dijalog u hrvatskom društvu.

Nebojša Slijepčević i žiri, foto: MFF

Film “Srbenka” imao je u Motovunu hrvatsku premijeru, nakon što je u Kanu dobio prestižnu nagradu Doc Alliance.

U završnici 21. MFF-a, koji je od 24. do 28. jula prikazao više od stotinu nezavisnih naslova iz celog sveta, žiri FIPRESCI nagradio je kolumbijski film “Ptice leta” reditelja Cristine Gallego i Cira Guerre uz obrazloženje da se ta porodična saga, smeštena u vetrom šibane pustinje i divlje travnjake severne Kolumbije, u turbulentno doba rasprostranjene trgovine drogom, pretvara u tragediju šekspirijanskih proporcija.

“Ovo vešto satkano, višeslojno delo bogato blistavim bojama, izražajnim licima i napetim vizuelnim detaljima, koje uključuje antropološka istraživanja, poetične pejzaže i žanrovske elemente gangsterskog filma i vesterna, vodi nas na izuzetno putovanje između mitske prošlosti i nesigurne budućnosti. Film posreduje između starih tradicija, obreda i sujeverja plemenske povesti Kolumbije, te rastućeg apetita kapitalizma koji se krije iza smrtonosne spirale trgovine drogom koja još uvek prevladava u današnjoj, sukobima rastrzanoj Kolumbiji”, naveli su u obrazloženju filmski kritičari Angelo Mitchievici, Ana Sturm i Nino Kovačić.

Najboljim kratkim filmom 21. MFF-a proglašen je “Sat vožnje” finskog reditelja Jarna Lindemarka koji je i lično primio nagradu u obliku ogromne boce Jamesona i novčanog iznosa od hiljadu evra.

Nagrada je dodeljena i slovenačkom reditelju Peteru Bratušu čiji je film “Gajin svet” proglašen najboljim na nedavno završenom Buzz@teenu, buzetskom festivalu super filmova za mlade, takođe u organizaciji MFF-a.

Program 21. MFF-a završen je filmom “Aleksi” mlade hrvatske rediteljke Barbare Vekarić koji je najavila glavna glumica te hrvatsko-srpske koprodukcije Tihana Lazović.

Uoči projekcije, 21. MFF zvanično je zatvoren  tradicionalnom masovnom zdravicom za oproštaj od još jednog uspešnog izdanja i u ime novog na najveselijem brdu u srcu Istre.

*Naslovna fotografija: Igor Mirković, Milena Zajović i Mike Downey, izvor MFF

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.