• Search form

05.12.2017 | 22:43

Upoznavanje sa ruskim dizajnom

Upoznavanje sa ruskim dizajnom

Izložba radova grafičkog dizajnera Dime PantjušinaEntuzijast leti u Beograd”, koja predstavlja presek radova tog moskovskog dizajnera od početka 2000-ih, otvorena je u Kulturnom centru Grad kao deo šire inicijative za upoznavanje beogradske publike sa živom umetničkom scenom današnje Rusije.

Pantjušin je započeo karijeru u štampariji Goznak, gde je 2006. godine postao vodeći dizajner zadužen za celokupni vizuelni identitet kompanije. Dalji angažman nastavio je u moskovskom klubu Soljanka (Umetničko društvo S11), nakon čega je sarađivao sa eminentnim Institutom Strelka.

Sa društvom Clevermoto otvorio je 2013. godine mali moto-bar Entuzijast za koji razvija i crta logo i postavlja glavni vizuelni identitet sastavljen uglavnom od tri osnovne boje - crvene, žute i plave. Ubrzo je stvorio poseban jezik kojim komunicira sa posetiocima - putem plakata. Za godišnjicu Entuzijasta 2016. godine objavio je knjigu “Entuzijast 2013-2016” koja sadrži 299 plakata.

Direktor KC Grad Dejan Ubović istakao je na otvaranju izložbe 4. decembra da, i pored tradicionalnih veza Srbije i Rusije, beogradska publika nije upoznata sa aktuelnim dešavanjima na savremenoj ruskoj umetničkoj sceni, te je ovo mali korak ka razbijanju uvreženih stavova o toj zemlji.

Prisutnima se obratio i sam Pantjušin, ističući da je i za njega ova prilika značila upoznavanje sa nezavisnom kulturnom scenom Beograda.

Izožba je zaokružena nesvakidašnjim muzičkim performansom koji je Pantjušin izveo sa Sašom Lipskim iz ruskog elektronskog sastava Simple Symmetry.

Izložba je otvorena do 8. decembra, a prodajnog je karaktera.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.