• Search form

08.11.2017 | 22:33

Vajda, svedok poljske istorije

Vajda, svedok poljske istorije

Retrospektiva filmova Andžeja Vajde (1926-2016) u Jugoslovenskoj kinoteci počela je 8. novembra beogradskom premijerom filma “Trska” (Tatarak) iz 2009. godine, a na opus slavnog reditelja osvrnuo se ambasador Poljske u Beogradu Tomaš Njegođiš, rekavši da je Vajda bio “svedok poljske istorije”.

Gotovo svaki film koji je Vajda radio prikazivao je neki bitan deo poljske istorije, naglasio je ambasador, posebno pominjući “Kanal” o vojnicima Poljske domovinske armije koji se bore u Varšavskom ustanku, zatim “Čoveka od mramora” i “Čoveka od gvožđa” o pokretu “Solidarnost”, kao i “Katin” o zločinu u Katinskoj šumi gde su, kako je rekao, Sovjeti ubili 22.000 poljskih oficira, među kojima je bio i Vajdin otac.

Prema rečima ambasadora, veza Vajdinih filmova sa poljskom istorijom dobar je razlog za retrospektivu na početku obeležavanja 99. godišnjice nezavisnosti Poljske.

Dogodine je jubilej, ali želimo da već sada istaknemo vezu kulture i patriotizma, rekao je Njegođiš, dodajući da je tokom 123 godine, kada Poljska nije postojala na mapi, kultura bila ta koja je nosila nacionalni identitet. U tom kontekstu pomenuo je i dela kompozitora Frederika Šopena, poete Adama Mickijeviča i drugih poljskih umetnika.

Njegođiš je najavio da će u okviru obeležavanja 99. godišnjice nezavisnosti biti priređen koncert Kapele Krakova 14. novembra na Kolarcu, kao i izložba poljskih vitraža u januaru 2018. u Hramu svetog Save.

U Kinoteci će do 12. novembra biti prikazano još osam filmova Vajde, reditelja, scenariste i producenta, koji je u dugoj i plodnoj karijeri snimio više od 50 filmova i osvojio više od 40 nagrada, među kojima i Oskara za životno delo.

Dobrodošlicu zvanicama i mnogobrojnoj publici na otvaranju Vajdinog ciklusa poželeo je upravnik Muzeja Kinoteke Marjan Vujović, navodeći da je publika Vajdine filmove već imala priliku da gleda na Festu, u bioskopima i u Kinoteci tokom prethodnih decenija, ali je sada prilika da ih se podseti.

“Verujem da će mnogi filmofili to iskoristiti i ponovo pogledati dela jednog od najznačajnijih evropskih i svetskih autora, reditelja koji je snimao i u Srbiji i koga je srpska publika uvek volela i cenila”, izjavio je Vujović.

Jugoslovenska kinoteka organizuje program posvećen Vajdi u saradnji sa poljskom ambasadom.

Sajt Jugoslovenske kinoteke je kinoteka.org.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.