• Search form

10.05.2018 | 14:38

Vesna Marjanović u UO Evropskog muzejskog foruma

Vesna Marjanović u UO Evropskog muzejskog foruma

Narodna poslanica Skupštine Srbije Vesna Marjanović izabrana je za članicu Upravnog odbora Evropskog muzejskog foruma (EMF) na konferenciji povodom dodele godišnjih priznanja za Evropski muzej godine (EMYA) koja se održava od 9. do 12. maja u Varšavi.

Upravni odbor upravlja Evropskim muzejskim forumom, a čine ga profesionalci iz muzeja ili kulturnog sektora iz cele Evrope, izabrani na mandat do šest godina. Odbor imenuje i članove žirija za dodelu godišnjih nagrada.

Evropski muzejski forum (EMF) je dobrotvorna organizacija registrovana u Velikoj Britaniji koja predstavlja pravni i organizacioni okvir za prestižnu dodelu priznanja Evropski muzej godine, koje je ustanovljeno 1977. godine.

EMF / EMYA posvećena je podršci inovacijama i izuzetnosti u muzeološkoj praksi, umrežavanju evropskih muzeja i razmeni ideja i iskustava. EMF / EMYA je u svom radu posebno posvećena izgradnji građanskog društva, demokratije, poštovanju ljudskih prava, kao i principima održivog razvoja, premošćavanju kultura i društvenih i političkih razlika.

Organizacija naglašava posvećenost evropskim, humanističkim vrednostima, a višedecenijsko partnerstvo sa Savetom Evrope podrazumeva da muzeji-kandidati za nagradu dolaze iz 47 evropskih zemalja-članica Saveta Evrope - od Lisabona do Vladivostoka.

Nagrada EMYA dodeljuje se nakon temeljnog procesa analize i procene muzejskih stručnjaka-članova žirija koji garantuju odluku zasnovanu na poštovanju najviših profesionalnih kriterijuma, inovativnosti i kreativnost u muzejima.

Ove godine jedini kandidat za nagradu iz Srbije je Dom Jevrema Grujića iz Beograda, a dobitnici ce biti poznati 12. maja.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.