• Search form

30.09.2017 | 13:33

Više od 15.000 posetilaca u 8. Noći istraživača

Više od 15.000 posetilaca u 8. Noći istraživača

Evropska Noć istraživača održana je 12. put u 340 gradova u 26 država u Evopi, okupivši million građana i 18.000 istraživača. U Srbiji je Noć istraživača održana 29. septembra osmi put, a pod sloganom “Znanje na prvi ogled”, prema navodima organizatora, privukla je u 11 gradova više od 15.000 posetilaca.

Vetar i hladno vreme nisu uspeli da spreče mlade roditelje s decom, školarce i tinejdžere da prošetaju ulicama Beograda, Niša, Kragujevca, Pirota, Požarevca, Inđije i Petnice, upoznaju se sa temom savremenih migracija, susretnu se sa istraživačima i saznaju više o njihovom životnom pozivu, zabave se, ali i nauče nešto korisno i novo.

Noć istraživača zvanično su otvorili šef sektora operacija EU Delegacije u Srbiji Štefen Hudolin (Steffen Hudolin), otpravnik poslova i prvi savetnik ambasade Francuske u Srbiji Nikola Faje (Nikolas Faye), predstavnik Evropske komisije Pšemek Jankovski (Przemyslaw Jankowski) i koordinatorka projekta “ReFocuS” Noći istraživača, dr Tanja Adnađević, iz Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”.

U Beogradu jedna od najposećenijih lokacija bio je Francuski institut, ali i Galerija nauke i tehnike SANU, Naučni klub Beograd, tradicionalno lokacije na Kalemegdanu, BIG Fashion i Muzej Vuka i Dositeja.

O biodiverzitetu, tumačenju ljudske prirode i njene raznolikosti, tradicionalnim i umetničkim zanatima koje su migranti iz afričkih, karipskih i azijskih zemalja doneli u Evropu, posetioci su slušali u Francuskom institutu punih šest časova, koliko je trajala 12. Evropska Noć istraživača.

Francuski institut

U Galeriji nauke i tehnike SANU najmlađi su se zabavljali uz izložbu “Nauka kroz zabavu”, koja je predstavila 18 vizuelno atraktivnih i interaktivnih eksperimenata, gde su na jednostavan i primamljiv način objašnjeni različiti fenomeni iz oblasti fizike.

Na Kalemegdanu je predstavljen duh šumarstva - znanje iz narodne medicine preneseno je iz prve ruke posetiocima koji su želeli da saznaju sve o “biljkama za boljke”, dok se druga ekipa istraživača trudila da objasni zašto je važna etnologija, nauka o narodima, kako su migracije i naivna umetnosti usko povezani.

Zašto je veštačka inteligencija važna i kako valjano posmatrati robote, kako astronauti obavljaju svakodnevne poslove dok su u svemiru i čime se bave dok su “tamo gore”, i šta se dešavalo u Petnici kao posledica konkursa Naučni inkubator, koji je organizovan u prošlogodišnjoj Noći istraživača su samo neka od pitanja, na koja su odgovore dali istraživači poslednjeg petka u septembru 2017.

Steffen Hudolin, EU Delegacija

Šta je koevolucija, a ko ima “zlatno lice” saznali su empirijski radoznali tinejdžeri u 8. Noći istraživača u Srbiji.

Zvezda ovogodišnje Noći istraživača bila je doktorka teorijske fizike Alisija Sintes (Alicia Sintes) iz Španije, koja je u Naučnom klubu u Beogradu  govorila o gravitacionim talasima, koji su konačno detektovani 2016.

Prema navodima organizatora, veoma uspešnim pokazao se koncept u kojem nauka prilazi publici predstavljanjem u Big Fashion tržnom centru - nekoliko hiljada posetilaca učestvovalo je u eksperimentima iz fizike i hemije, a predstavili su se speleolozi koji su predstavili publici jednu speleološku ekspediciju.

Big Fashion

U Muzeju Vuka i Dositeja se pričalo o vezi muzike i migracija, Vukovim putovanjima na kojima je zapisivao reči guslara, o Kolumbu, Servantesu i migracijama.

Četiri ćoška - EU, EVO, Viki i Lokalni, poput četiri strane sveta, simbolično su označili neobuzdane migracije ideja, znanja i evropskih vrednosti u svim pravcima i smerovima.

Svi sadržaji bili su besplatni.

Kalemegdan

Koordinator projekta ReFocuS Noći istraživača u Srbiji je Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” s partnerima: Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca. Noć istraživača finansirana je iz programa “Horizon 2020”, koji je najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.