• Search form

29.08.2018 | 13:18

Vizuelna umetnost za generaciju Z

Vizuelna umetnost za generaciju Z

Nezavisna kustoskinja i umetnička kritičarka dr Maja Ćirić održaće 30. avgusta u Centru za likovno obrazovanje Šumatovačka predavanje na temu “XR (proširena realnost) = Vizuelna umetnost za generaciju Z”, posvećeno uticaju tehnološkog razvoja u oblasti umetnosti.

Ako kompjuteri vide (prepoznaju slike) tek od pre šest godina (Nick Bostrom); ako je estetika postala automatizovana (Lev Manovich); ako je nekadašnja novomedijska umetnost sazrela i dobila prefiks “post”; ako veštačka inteligencija nije svesna, ali provocira nove odnose (Catherine Malabou); da li se i govor o umetnosti promenio? Ako su kreativnost, motivacija i intuicija svojstveni umetnicima, a veštačka inteligencija “misli onako kako podmornice mogu da plivaju” (Edsger Dijkstra), koje vrednosti ova saradnja uspostavlja?

To su pitanja na koja će se osvrnuti Maja Ćirić tokom predavanja u nastavku tribinskog programa ŠumatovačkeNa svežem vazduhu sa…” (19 sati), nakon kojeg će, nakon kojeg će publika moći da joj postavlja pitanja i vodi konstruktivni razgovor.

Predavanje je sastavljeno iz savremenih praktičnih primera i sledujućih teoretizacija.

“Osetimo strujanje za generaciju Z, složenost XR (proširene realnosti) = VR (virtuelna realnost) + AR (uvećane realnost) na kontinuumu realnost-virtualnost (Paul Milgram) i njenu ulogu u okruženju postčinjeničke politike i pojačane ekonomije pažnje”, navedeno je pozivu na predavanje i razmenu mišljenja na temu uvećane, virtuelne i proširene realnosti i veštačke inteligencije.

Maja Ćirić kustosku praksu praktikuje u terminima kritičnosti i post-globalizma sa ciljem da doprinese proizvodnji znanja o društvenim, političkim i estetskim transformacijama.

Bila je kustos srpskog paviljona na 52. Bijenalu u Veneciji i komesar na 55. Bijenalu u Veneciji. Takođe, bila je kustos vizuelnog programa 18. Bijenala mladih umetnika Evrope i Mediteran 2017. u Tirani.

O kustoskoj praksi je govorila na Univerzitetu Harvard, Akademiji umetnosti u Handžouu u Kini, Akademiji vizuelnih umetnosti u Lajpcigu, Kibucim koledžu u Tel Avivu, NABA u Milanu, LASALLE koledžu umetnosti u Singapuru, Novoj akademiji umetnosti u Beogradu i samoorganizovanom kursu Nova kolekcija u Beogradu. Učestvovala je u 2018. godini u debatnim programima i publikacijama Centra Pompidu u Parizu i muzejima savremene umetnosti u Bukureštu i Skoplju. Tekstove je objavljivala za Sternberg Press, Revolver Publishing

Dobitnica je nagrade “Lazar Trifunović”, ISCP kustoske nagrade, CEC ArtsLink Independent Projects Award (Njujork), ISCP Curator Award (Njujork), kao i Dedalus Foundation and Independent Curators International Curatorial Research Award. Članica je IKT, AICA i ICI.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.