• Search form

13.12.2017 | 20:51

Vukosavljević: Kulturno nasleđe - kičma kulture

Vukosavljević: Kulturno nasleđe - kičma kulture

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević istakao je značaj kulturnog nasleđa kao “kičme jedne kulture” i naglasio potrebu njegove sveobuhvatne zaštite, učestvujući na proslavi 70. godina Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

“Zadatak svake razumne i održive kulturne politike jeste da svoje kulturno nasleđe - i materijalno, i nematerijalno - sačuva, da ga unapredi i da ga tako očuvanog i unapređenog preda generacijama koje dolaze”, rekao je Vukosavljević na svečanosti u Domu Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Napominjući da je to veliki, izazovan i odgovoran zadatak, Vukosavljević je da je u današnje vreme pitanje kulturnog nasleđa, njegovog očuvanja i zaštite globalno važna tema, ali da se ono iz različitih, naopakih razloga uništava. Upravo zato, kako je dodao, međunarodna zajednica je pokrenula živ razgovor o tome kako zemlje treba da sarađuju, da razmenjuju iskustva i kako da se kulturni spomenici, bez obzira gde se nalaze, spasu od uništavanja.

To je, kako je istakao, i jedan od zadataka i Republičkog zavoda i Ministarstva kulture, ali i svih institucija koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa.

Prema rečima Vukosavljevića, odnos svake kulture prema nasleđu, od vremena razvoja moderne evropske kulture zasnovane na kulturnoj revoluciji renesanse, vezan je za institucionalno očuvanje svedočanstava o istoriji i identitetu zajednica.

Foto: Ministarstvo kulture

Vukosavljević je istakao i da uloga institucija kulture i zaštita kulturne baštine neminovno dovode do povećanja svesti i brige za očuvanje kulturnog ideniteta, u cilju kulturnog razvoja.

“U vremenu koje dolazi svoj nacionalni i multinacionalni identitet možemo prezentovati jedino kulturnim identitetom, gde je od velike važnosti predstavljanje kulturnog identiteta putem kulturne baštine. Unutar jednog društva, prošlost, nasleđe i identitet treba posmatrati kao množinu”, rekao je Vukosavljević, navodeći da je spomenik kulture simbolični element nasleđa koji sadrži u sebi sećanje zajednice i otelotvoruje njene osnovne vrednosti, te da kao izuzetan, vredan i trajan objekat, zahteva brigu i tretman kako bi se sačuvao njegov značaj, istorijska i kulturna vrednost.

“Ta svedočanstva o našoj prošlosti moraju biti očuvana i shvaćena, ali i tretirana kao živi deo društvene svesti, jer baština koju svakodnevno ne koristimo gubi duh baštine”, istakao je Vukosavljević.

Navodeći da je civilizacija u kojoj živimo i stvaramo intezivirala duh svevremenosti kulture u kojoj nasleđe dobija izuzetan značaj i ima svestran institucionalan razvoj, Vukosavljević je dodao da “sve ubrzanija promena pretvara sve oko nas neposredno u prošlost, što za posledicu ima transformaciju načina na koji je organizujemo naše sećanje”.

Stoga je, kako je rekao, neophodno imati svestrano, egzaktno znanje i o svojoj prošlosti, o svom civilizacijskom razvoju koji ilustruje baština da nas sadašnjica ne bi obmanula samo informacijama.

“U tom smislu, prošlost prestaje da bude dimenzija vremena i postaje kulturni artefakt, u meri u kojoj smo svesni prošlosti, svesni smo je kao kulture, kulturnog identiteta i kulturnog kontinuiteta”, rekao je Vukosavljević.

Predstavnicima ministarstava i ustanova kulture uručene su na proslavi zahvalnice za uspešnu saradnju sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
12.06.2018 | 19:26

VOĐENJE: Daniel Kovač - Uvek može surovije

Vođenje kroz izložbu Daniela Kovača "Uvek može surovije", održanu u galeriji Remont u Beogradu od 28. maja do 8. juna 2018.