• Search form

11.10.2017 | 22:43

Vukosavljević otvorio Bemus, obećao zgradu FMU

Vukosavljević otvorio Bemus, obećao zgradu FMU

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević svečano je otvorio 49. Beogradske muzičke svečanosti (Bemus) u Kolarčevoj zadužbini, najavljujući izgradnju nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti (FMU), kao ustanove koja gaji elitu domaćih muzičara.

“To je naša obaveza, ali i dužnost. Mi kao društvo moramo da smognemo snage da posle niza godina ta ustanova dobije dolične i pristojne uslove za rad”, istakao je Vukosavljević, dodajući da je o tome već bilo reči sa predstavnicima Ministarstva prosvete.  

Vukosavljević je ocenio da FMU radi hrabro, sa nadahnućem i upornošću, uprkos nepovoljnim uslovima, saopštilo je Ministarstvo kulture. “Mi ćemo učiniti sve da tu nepravdu ispravimo”, dodao je ministar povodom FMU, koji ove godine obeležava osam decenija postojanja.

Vukosavljević je na otvaranju 49. Bemusa, koji je počeo koncertom čuvenog ruskog hora Glinka, uručio dirigentu Vladislavu Černušenku specijalno priznanje Ministarstva kulture i informisanja za veliki i trajni doprinos kulturnoj saradnji i očuvanju tradicije Srbije i Rusije.

Vukosavljević je istakao i značaj muzike, citirajući reči Ive Andrića da “muzika zaustavlja vreme, što znači da stvara najdublju iluziju o toj ideji, a buđenje i trežnjenje koje idu nakon toga su manje stresni nego u drugim oblastima”. “Zbog toga Andrić kaže da je muzika iznad svih ostalih umetnosti”, rekao je Vukosavljević i dodao, kako je navedeno, da muzika vodi čoveka u transdentnalna stanja, u osluškivanje sopstvene duše, sveta oko sebe i tajne prirode.

Ministar je podsetio i da su na Bemusu tokom proteklih 49 godina gostovali najpoznatiji i najeminentniji svetski izvođači umetničke muzike i dirigenti,  kao što su Zubin Mehta, Vadim Rjepin, Boris Berezovski, Maksim Vengerov, Marta Argerič i drugi, kao i najbolji svetski simfonijski orkestri.

Državni akademski hor Glinka iz Sankt Peterburga, inače, otvorio je i 46. Bemus 2014. godine, a ovoga puta, zbog velikog interesovanja, imaće i dodatni nastup 12. oktobra u Crkvi svetog Marka, uz besplatan ulaz.

Bemus nudi do 20. oktobra još osam koncerata različitih žanrova, a među zvezdama su pijanista Aleksandar Sinčuk, sopran Nurija Rial i violinista Jurij Revič.

Beogradski violista Dejan Mlađenović nastupiće 13. oktobra u Skupštini grada, a pripremio je kompozicije za solo violinu Johana Sebastijana Baha na violi, što je veoma redak podvig i u internacionalnim okvirima. Ulaz na njegov nastup je besplatan.

Kolarčeva zadužbina i Skupština grada Beograda, koja je osnivač Bemusa, ugostiće istaknute soliste, manje ansamble, ali i Gudače Svetog Đorđa, orkestar koji slavi veliki jubilej - 25 godina rada. Gudače Svetog Đorđa predvodiće 14. oktobra violinista Jožef Žiga, koncert-majstor Državnog orkestra Braunšvajga i svojevremeno jedan od najtalentovanijih mladih muzičara Jugoslavije, koji je prve umetničke uspehe zabeležio baš u okviru Bemusa 1989. godine.

Gudači Svetog Đorđa

Fakultet muzičke umetnosti obeležiće 80 godina postojanja sa dva koncerta. Neke od najvećih muzičkih zvezda današnjice su zakoračile na veliku koncertnu scenu upravo u okviru Bemusa, koji i ove godine pruža priliku mladim izvođačima da se predstave publici - najbolji studenti FMU imaće sopstveni celovečernji nastup 15. oktobra u Svečanoj sali Skupštine grada, a tradicionalni koncert izvorne narodne muzike, koji Bemus priređuje u saradnji sa Katedrom za etnomuzikologiju FMU, biće održan 17. oktobra u slikovitom prostoru Etnografskog muzeja, takođe uz besplatan ulaz.

Ruski pijanista Aleksandar Sinčuk, poznat po nadahnutom izvođenju Rahmanjinova, za šta je nagrađen i prvom nagradom na konkursu Rahmanjinov, nastupiće 16. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, a izvešće dela Mocarta, Betovena, Čajkovskog i Rahmanjinova.

Slavni španski sopran Nurija Rial, uz pratnju Edina Karamazova na gitari, izvešće 19. oktobra na kolarcu dela španskih autora Enrikea Granadosa, Manuela de Falje i Isaka Albeniza. Bemus organizuje taj koncert uz pomoć programa PICE španske državne agencije Acción Cultural Española, koja aktivno radi na širenju španske kulture.

Na završnom koncertu 49. Bemusa, uz Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, nastupiće 20. oktobra i Jurij Revič, solista na violini, koji je sa samo 26 godina ostvario zavidnu karijeru i osvojio brojne nagrade. Iizmeđu ostalog, dobitnik je i prestižne nemačke nagrade Echo klasik za otkriće godine 2016.

Kuriozitet je da će Revič svirati na violini Stradivarius iz 1709. godine, koju mu je ustupila Fondacija porodice Goh.

Na koncertu će premijerno biti izvedena kompozicija Matematički san, koju je Bemus poručio od mladog autora Damjana Jovičina. Porudžbinu je, kao i prethodne godine, podržao SOKOJ.

Festivalski sajt je bemus.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.