• Search form

28.11.2017 | 19:23

Vukosavljević poručio mladima da životu uzvrate udarac

Vukosavljević poručio mladima da životu uzvrate udarac

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavlјević istakao je 28. novembra, na otvaranju “Samita mladih 2017”, važnost obrazovanja, duha i kulture za savladavanje velikih životnih izazova koji stoje pred mladim generacijama.

Ministarstvo kulture se, kako je rekao u Sava centru, u Nacrtu strategije kulturnog razvoja Srbije od 2017. do 2027. godine na ozbilјan način bavi upravo pitanjima kao što su uloga mladih u kulturi i uloga kulture u životu mladih.

“Verujemo da je tačno da je zadatak svake razumne, osnovane i utemelјene kulturne politike da sačuva svoje kulturno jezgro i da ga tako unapređenog preda mlađim generacijama”, rekao je Vukosavljević, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Iako je izreka da “na mladima svet ostaje” tačna, Vukosavljević je naveo da svet ostaje na onim mladima koji su kadri da se uhvate u koštac sa životom.

U tom kontekstu je istakao važnost obrazovanja, koje ne bi smelo da se okonča formalnim završetkom obrazovnog procesa, jer “samo obrazovan i stabilan čovek koji neprestano žudi za novim saznanjima može da zakorači u okean živlјenja i da nastavi borbu”.

Vukosavljević je rekao i da je Ministarstvo kulture na konkursima za mlade od 2009. godine povećavalo iznose od prvobitnih 3,5 miliona dinara na više od 20 miliona - koliko je izdvojeno u ovoj godini.

Vukosavlјević je učestvovao i na panelu “Kultura i mladi”, na kojem je konstatovano da je Beograd centar u kojem je kulturni život bogat, dok to nije slučaj sa gradovima i manjim mestima širom Srbije. Ministarstvo kulture i informisanja se, kako je rekao, zalaže za decentralizaciju kulture i ohrabruje kulturni život u tim mestima kroz finansiranje i sufinansiranje različitih projekata.

Komentarišući napredak tehnologije, Vukosavljević je primetio da je u današnje vreme dostupnost informacijama nikada veća, da se kulturne potrebe menjaju, kao i da postoji “pravi cunami” banalnih i trivijalnih sadržaja, ali da odabir najviše zavisi od pojedinca i njegovih ličnih interesovanja.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.