• Search form

07.04.2018 | 21:18

Vukosavljević: Urnama Tesle i Pupina mesto u Hramu Sv. Save

Vukosavljević: Urnama Tesle i Pupina mesto u Hramu Sv. Save

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević smatra da bi urne naučnika Nikole Tesle i Mihajla Pupina trebalo da budu pohranjene pod okriljem hrama Svetog Save zarad budućih generacija.

“Reč je o ideji nacionalnog i duhovnog jedinstva”, rekao je Vukosavljević u intervjuu za uskršnje izdanje “Pravoslavlja”, novina Srpske patrijaršije, prenela je N1 prema FoNetu.

Vukosavljević je naveo primer Isaka Njutna i Čarlsa Darvina koji su sahranjeni u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, iako sa Anglikanskom crkvom nisu imali veliku bliskost, ali je, kako je rekao, Crkva pokazala mudrost i zajedno počivaju u sakralnom objektu. Istu takvu mudrost, prema rečima ministra kulture, pokazala je i Srpska pravoslavna crkva, kada je omogućila da u porti Saborne crkve počivaju Vuk Karadžić i Dositej Obradović.

“U ovom trenutku još ima kontroverzi, ali mislim da ćemo kroz otvoren dijalog, imajući srpske istorijske, kulturne, moralne i etičke inrerese, toj ideji pružiti zasluženu pažnju zbog generacije Srba koji dolaze”, rekao je Vukosavljević.

Raniji saziv Ministarstva kulture i informisanja stavio je 2015. godine tačku na ponovljenu ideju SPC o premeštanju Teslinih posmrtnih ostataka iz njegovog muzeja u Beogradu, koja je i godinu dana ranije izazvala burne reakcije, pa i proteste.

Ministarstvo kulture saopštilo je tada da se zalaže da se zbirka memorijalnih predmeta u Muzeju Nikole Tesle i dalјe čuva u tom muzeju, da urna sa zemnim ostacima Tesle ostane u njenom sastavu i da se i nadalјe poštuje volјa najbližih srodnika velikog naučnika i pronalazača.

Sudbina Tesline urne ponovo se našla u žiži javnosti zbog ocena da se u njenoj blizini obavljaju satinistički obredi i zahteva SPC da da bude premeštena. Ocenu SPC o navodnim satanističkim obredima ispred Tesline urne preneo je predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević na sednici gradskog parlamenta, koji je kasnije izjavio da je reč “satanizam” upotrebio u afektu. Iako se ispostavilo da je fotografija sa četiri osobe koje sede ispred Tesline urne zapravo dokument o performansu izvedenom za vreme festivala “Resonate” ranije te godine, SPC je ponovila da je reč o “najblaže rečeno, neprimerenim aktivnostima” pred posmrtnim ostacima velikog naučnika”.

Premeštanje Tesline urne iz njegovog muzeja u Hram svetog Save predviđeno je bilo Sporazumom koji su 2014. godine, u vreme predizborne kampanje, potpisali SPC, tadašnja Vlada Srbije i Privremeni organ Beograda. Sporazumom je bilo predviđeno da posmrtni ostaci Tesle budu sahranjeni u porti Hrama svetog Save, ali se od te ideje odustalo nakon burnih reakcija u javnosti, kao i protesta održanog ispred Muzeja Nikole Tesle, u organizaciji Fejsbuk stranice “Ostavite Teslu na miru” i pokreta Spasimo nauku.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.